Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szűrőkkel az egészségért

2020/4. lapszám | Papp Tibor |  360 |

Szűrőkkel az egészségért

Miközben javul a nyílászárók hőszigetelése és légzáró képessége, felértékelődik a belső terek levegőminőségének fenntartása, a szellőztetés fontossága. Épületeink hőveszteségét eredményesen csökkentjük, kisebb lesz a fűtési számla, de ha nem gondolunk a belső levegő minőségének fenntartására, nagy árat fizethetünk az energiahatékonyságért.

Időnk nagy részét belső terekben töltjük. Oxigént használunk, szén-dioxidot termelünk, személyenként és óránként 10–75 liter C02 és 40–175 g vízgőz keletkezik. A jó közérzetünkhöz 20-40 m3/h friss levegő kell, a CO2-koncentrációt 1000 ppm alatt kellene tartanunk, 1500 ppm feletti koncentráció már fejfájást, figyelemzavart, rossz közérzetet stb. okozhat.

Megfelelő szellőzés hiányában a keletkező víz sem tud eltávozni. A vízgőz a hűvösebb felületeken kicsapódik, gombásodás jelenik meg. Felszaporodnak a levegőben a gombaspórák, melyek kellemetlen szagokat okoznak és károsak az egészségre.

A belső levegőben mindig vannak porszemcsék, és igen változatos mennyiségben különböző vegyületek. Ezek egy része csak kellemetlen (szaghatás), de kifejezetten káros, erősen mérgező molekulák is jelen vannak (pl. szén-monoxid). Ha akarjuk, ha nem, mikroszkopikus méretű élőlények (atkák), biológiailag aktív mikroorganizmusok (pollenek, spórák, baktériumok, vírusok) tömegével is együtt élünk.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KoronavírusLégkezelésLégmosóLevegőszennyezés

Kapcsolódó