Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika és a koronavírus

2020. április 1. | Lantos Tivadar |  4187 |

Hűtéstechnika és a koronavírus

Lassan beindul a klímaszezon, az átmeneti időszakban sokan fűtenek split készülékekkel. A karbantartás most is fontos, de a kialakult helyzetre való tekintettel érdemes a klímaberendezések tisztítását, ellenőrzését is eltolni a járványügyi vészhelyzet végéig. Annak érdekében, hogy a szakemberek átfogó információkkal tudják ellátni ügyfeleiket, nézzük át, hogyan változik a helyiség szennyezett levegője egy korszerű mono, illetve multi klímaberendezés üzemeltetésekor.

Önnáló klímák

Jellemzően egy helyiségben egy klímaberendezés található. Ha az a klíma nem működik akkor a helyiségben kialakul egy természetes levegőrétegződés és valamiféle minimális természetes légáram. Leginkább az ablakok és ajtók rései és a fűtés fogja ezt kialakítani. Ha ebbe a helyiségbe koronavírusok kerülnek, akkor azok valamilyen elrendeződésben eloszlanak a levegőben, felületeken. Ha bekapcsolunk egy klímaberendezést akkor ez mesterséges légáramot hoz létre, a levegő egy másik modell mentén fog rétegződni, áramolni. Nyilván ezzel együtt az esetlegesen a levegőben lévő mikroorganizmusok, baktériumok vírusok és még a por is másképp rendeződik el. Ha az adott vírus magától X óra alatt pusztulna el akkor a klíma használata mellett is kb. ugyan annyi idő alatt semlegesítődik. Több vírus nem lesz és ha nem volt akkor nem is keletkezik. Ahol sűrűbben, nagyobb koncentrációban volt jelen a kórokozó, ott ritkábban lesz, hiszen a klíma nagyságrendekkel jobban átöblíti a helyiségek levegőjét.

Mivel a klímákban vannak, lehetnek szűrők a levegőben maradó vírusok száma akár lehet valamivel kevesebb is! Bár a koronavírus mérete igen kicsi (0,6-1,4 µm), de a feltételezések szerint nagyobb cseppekhez kötődve száll a levegőben, így több szűrő is alkalmas lehet a csökkentésére. A szűrők egy része azonban kifejezetten alkalmas mikroorganizmusok kiszűrésére. Fontos tudni, hogy egy helyiségben a levegőnek egy kicsiny része megy át ezeken a szűrőkön egy időegység alatt, majd ez a szűrt levegő keveredik a régivel és egy része újra és újra átmegy a szűrőn. Ezzel az elkapott kórokozók száma folyamatosan nő, tehát a levegő tisztul, de a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint matematikailag sosem lesz teljesen vírusmentes.

A különböző gyártású készülékek elsősorban a több évtizedes termékfejlesztési tapasztalataik révén különböző légtisztítási technológiákat használnak, mert évről évre történt fejlesztés ezen a kiemelten fontos területen.

Milyen a szűrő?

Legegyszerűbb, ha előkeressük a készülékhez kapott használati útmutatót, melyben részletes leírást találunk a készülék funkcióiról, így a szűrőkről is. Az elveszett dokumentumokat a gyártó honlapjáról is le lehet tölteni. A modellszámot megtudhatja a légkondicionálók üzembehelyezéskor készült jegyzőkönyvből vagy a garanciajegyből, illetve a legnépszerűbb, oldalfali klímaberendezések oldalán elhelyezett matricán is megtalálható a készülék modellkódja.

Minden klímaberendezés tartozéka, legfőbb funkciója a nagyobb méretű szennyeződések kiszűrése, legyen ez akár por, pihe, szösz stb. Többnyire mosható, vagy egyszerűen tisztítható kivitelben készülnek, cseréjére nincs szükség a klíma élettartama alatt. Kivitelét tekintve lehet rács, szivacs, szövet vagy szivacsos szerkezetű rács. Az aktív szén arra jó, hogy megköti a szagokat, illatokat illetve a füstöt. Sajnos tisztítása, regenerálása nem megoldható, elhasználódás esetén cserélni kell. A Bioszűrő általában egy antibakteriális anyaggal bevont filter, mely baktérium semlegesítő hatással tisztítja a levegőt.

Nem minden készülék rendelkezik speciális szűrőkkel, hisz nem mindenkinek van erre igénye. Általánosságban elmondható, hogy a plazmaszűrő, UV-szűrő, fotokatalitikus szűrő és egyéb speciális légszűrők a légkondicionálókban, sok kis kórokozót kiszednek és így a klíma a működése során létrejövő nedves környezetben gátolják a baktériumok és vírusok megtelepedését. Így a speciális légszűrővel ellátott légkondicionálók tisztítják a szoba levegőjét és magában a gépben sem telepednek meg a baktériumok, vírusok.

Plazmaszűrő

Ez a szűrőtipus az elektromosságot használja fel a szűréshez. A levegőben keringő szilárd részecskéket és baktériumokat először pozitív töltésűvé változtatja miközben egy fémrácson haladnak át, majd egy negatív töltéső lemez mellett áramoltatja, mely magához szippantja a pozitív töltésű részecskéket, ezáltal csak a tiszta levegő halad tovább.

Katalizátoros szűrő

Ez egy katalitikus anyaggal bevont filter, mely kémiai úton semlegesíti a szag, baktérium és vírus jellegű szennyeződéseket. Cseréjét 1-3 évente meg kell oldani.

Fotokatalitikus szagtalanító és antibakteriális szűrő

A fotokatalitikus szűrő eltávolítja a levegőben keringő penészgomba spórákat és baktériumokat, elpusztítja a vírusokat. Bizonyított a 99%-os hatás, 10-ből kilenc orvos ezt ajánlja. Továbbá a szűrő kiszűri a kellemetlen szagokat és még a doháynfüstöt is. Ilyen szűrő például a Daikin Titánium-apatit fotokatalitikus szűrő, melyet a nap UV sugárzásával tisztíthatunk egyszerűen úgy, hogy kitesszül a napra. Amikor a titánium oxidot fény éri, hidrogénperoxid és hidroxil gyökök keletkeznek. Mindkét anyag érős antioxidáns és a köztük lévő kölcsönhatás révén szagtalan széndioxiddá és vízzé bontják a szagló anyagokat. Ezen oxidánsok kiszűrik abaktériumokat és megölik a vírusokat.

Pollenszűrő

Általában olyan kéasszikus filterek, melyek sűrű szövésű anyagból készülnek, ezáltal nem engedik át a pollenméretű szennyeződéseket sem. Többnyire tisztítható, mosható kivitelben készülnek.

Betegségek kiindulópontjai a szakemberek jelenlegi tudása szerint nem lehetnek a megfelelően karbantartott készülékek. Ezen vírusölő és baktérium elleni technológiák fejlesztésekor a cél nem a koronavírushoz hasonló járványok megelőzése volt. Sokkal inkább, hogy a szokásosan terhelt helyiségekből kiszűrjék a kórokozókat, és a készülék működéséből adódóan esetleg keletkező baktériumok, vírusok és gombák megtelepedésének, szaporodásának megakadályozása. Tehát a készülékek segítenek tisztán tartani a helyiség levegőjét, de teljes mértékű fertőtlenítést garantálni, erre vonatkozó gyári adatok hiányában felelősségteljesen nem lehet.

Központi klímák

A nagyobb rendszerek esetén a friss levegő csatlakozással rendelkező, szellőztetést is végző készülékek mellett a belső levegőt keringtető készülékek is megtalálhatók. Jellemző, hogy bizonyos, mondjuk 20% friss levegőt adagol folyamatosan a rendszer és 80% kering. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Minden helyiségből van elszívás, ezek összekeverednek és eljutnak a központba. Az elhasznált levegő 20 százaléka tehát kikerül a rendszerből és 20 százalék friss levegő bekerül. Ezután lehet szűrés, hűtés, fűtés, majd a levegő visszakerül minden szobába. Ha koronavírus vagy más kórokozó kerül akár csak egy helyiségbe is, a légáramba bekerülve ezek a készülékek keringtetik, szétosztják a potenciális kórokozókat a teljes rendszerben. Nem lesz több vírus, tehát a klíma itt sem növeli a kórokozók számát, sőt a terhelt helyiségből szép lassan egy jó részt el is szállít, de szétosztja az egész rendszerben.

Abban az esetben, ha nem használják a berendezést, illetve az ingatlant – mondjuk be van zárva az iroda pár napig, vagy a hétvégére -, akkor is elveszti a fertőzésveszélyt, mert néhány nap után már nem fertőznek ezek a vírusok, maguktól elpusztulnak. Jó megoldás tehát „karanténozni” 2-3 napra a szobákat és berendezéseket, de a vírus miatt külön fertőtleníteni felesleges. Azokban az ingatlanokban, ahol többen is dolgoznak fontos a szellőztetés, a nagyobb mértékű légcsere! Viszont a kimenő levegő visszakeverését ki kell zárni!

A legfontosabb: ha bárki, bármilyen gyanús, vírusfertőzésre utaló jelet tapasztal magán, vagy kollégáján, maradjon otthon és tegye meg az ilyen esetre vonatkozó egészségügyi lépéseket! Hívja a koronavírus-infovonalat!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KlímaKoronavírusLégkezelésLevegőszennyezés

Kapcsolódó