Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületüzemeltetés járvány idején

2020. március 26. | Szalai Gabriella |  3921 |

Épületüzemeltetés járvány idején

A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Bár nagyon sok közösségi-, illetve irodaépület kiürült a #maradjotthon felhívás hatására, az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Elsődlegesen a HVAC szakmában tevékenykedő szakembereknek és a létesítményüzemeltetőknek szánt hatoldalas dokumentum főként a kereskedelmi és középületek– irodák, iskolák, bevásárlóközpontok, sportlétesítmények – üzemeltetőit célozza, ahol a fertőzött személyek csak alkalmilag fordulnak meg. A kórházi és egészségügyi intézmények számára más szabályok érvényesek.

A REHVA-iránymutatásban először egy bevezető található a vírusok terjedésének módjáról. A dokumentum második fele egy sor nagyon hasznos javaslatot tartalmaz az épületek üzemeltetői számára, a beltéri környezetet érintő szennyeződés kockázatának csökkentése érdekében. Ezek közül kiemelt ki néhány fontos tanácsot a Daikin csapata.

Növelje a befúvás és elszívás légmennyiségét!

 • Hosszabb üzemeltetési idő ajánlott, a legjobb megoldás, ha a szellőzést a hét minden napján, 24 órán keresztül működtetik.
 • A mosdók és vizesblokkok szellőzését mindenképpen egész nap, a hét minden napján fenn kell tartani.
 • A külső levegő beáramlását minél nagyobb mennyiségben kell biztosítani.
 • Az egy főre jutó légmennyiség növelése javasolt, akár a bent tartózkodó alkalmazottak számának csökkentése révén is.
 • Ha nincs gépi szellőzés, akkor szellőztessen napjában többször. Gyakori ablaknyitás javasolt, még akkor is, ha ezzel több hűvös levegő áramlik be, és a hőkomfort romlik. Fontos a keresztlégáramlás biztosítása is az alapos átszellőztetés érdekében.
 • A REHVA iránymutatása leszögezi, hogy a párásítás és a légkondicionálás gyakorlatilag nem befolyásolja a vírus terjedését. Más vírusoktól eltérően a SARS-CoV-2, a Covid-19 betegséget okozó vírus ellenáll a környezeti változásoknak, és csak 80% feletti relatív páratartalomra és 30 °C feletti hőmérsékletre érzékeny – ez természetesen az épületekben nem alkalmazható.

A hővisszanyerő elemek biztonságos használata

 • A forgódobos hővisszanyerőket – beleértve az entalpia rotorokatis – ajánlott ideiglenesen kikapcsolni!
 • Ha átszivárgás lehetséges a hővisszanyerő szekciókban, akkor a nyomást úgy kell beállítani, hogy az elszívó oldalon mindig nagyobb nyomás jöjjön létre, mint a befúvó oldalon. A bypass zsalukat is jól felhasználhatjuk ennek beállításához.

Ne használjunk recirkulációt (visszakeverést)

 • Az elszívó ágban levő vírusrészecskék visszaáramolhatnak az épületbe, ezért a visszakeverő zsalukat zárjuk le. Még ha ez problémát is okoz a hűtési vagy fűtési teljesítmény vonatkozásában, akkor is szükséges lépés, mert a fertőződés megelőzése fontosabb, mint a hőkomfort garantálása.
 • A fan-coil berendezéseket szintén kapcsoljuk le, hiszen az állandó visszakeverés a fertőzés elterjedését segítené.
 • A légcsatorna tisztításának nincs gyakorlati hatása, a vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez nem okoz problémát.

A friss levegő oldali szűrők cseréje nem szükséges

 • A koronavírus-részecske mérete 80–160 nm-es (PM0.1), kisebb, mint az általában használatos befúvó oldali finom szűrők mérete (65–90% a PM1 ~ F7). A koronavírus-részecskék ugyanakkor összetapadhatnak nagyobb részecskékkel (pl. por), amelyeket már a normál szűrők is megfognak.
 • A szűrőcsere szempontjából normál karbantartási eljárások alkalmazhatók, ha a szűrők az előírt végnyomást vagy időkorlátot túllépik.
 • Az eltömődött szűrők önmagukban nem jelentenek szennyezőforrást, de mivel csökkentik a friss levegő lehetséges beáramlását, ezért negatív hatással lehetnek a beltéri szennyeződésre.
 • A helyiség-légtisztítók hasznosak lehetnek, de csak akkor, ha legalább HEPA szűrőhatékonysággal rendelkeznek.  Az elektrosztatikus szűrési elveket használó eszközök is jól működhetnek (ezek nem azonosak a szobai ionizátorokkal).

 #maradjotthon

Sajnos a járvány olyan szakaszába lépett, amikor közvetlen környezetünkben is meg fog jelenni a fertőzés. Hangsúlyosan kérünk mindenkit, hogy továbbra is szorítsuk a minimálisra a társas érintkezés minden formáját, ügyeljünk a higiéniás előírások betartására, viseljünk védőfelszerelést. Vigyázzunk egymásra!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpületgépészetKoronavírus

Kapcsolódó