Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetSzakmakörnyezet

Energiastratégia: Hol marad a gépészet?

Hihetetlen megtakarítási potenciál rejlene az épületek megújításában, de ehhez összehangolt tervre lenne szükség

2020/4. lapszám | Erdősi Csaba |  608 |

Energiastratégia: Hol marad a gépészet?

Komoly vállalásokat tett a magyar kormány a január közepén nyilvánosságra hozott klíma- és energiastratégiában. A célkitűzések értelmében 2030-ig legalább negyven százalékkal csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, húsz százalékra kell növelni a megújuló források részarányát az áramtermelésben, a gázimportot csökkenteni kell nyolcvanról hetven százalékra és az ország energiafogyasztásának összességében a 2005-ös szint alatt kellene maradnia. Az látszik, hogy mindebben Paks II. felépülésére és a napenergia felfutására számítunk, nem esik szó viszont az épületenergetikáról, a meglévő lakóházak, közintézmények épületgépészeti korszerűsítéséről. Pedig hatalmas lépésekre nyílna mód ezen a területen – és ez új teret nyitna az épületgépészeti cégek, vállalkozók előtt is.

Lapunk kiadója és a Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) februárban közös konferenciát szervezett, amelynek egyik apropója éppen a közzétett klíma- és energiastratégia, a másik pedig a hőszivattyú, mint olyan technológia, amely a környezet hőjére támaszkodva környezetbarát fűtési és hűtési megoldásként adná magát, csakhogy a szóban forgó dokumentum említést sem tesz róla. Kaderják Péter, aki a stratégiát jegyző minisztérium államtitkáraként maga is részt vett az eseményen, az előadása után egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hőszivattyú alkalmazási lehetősége és hatásai kapcsán várja a szakmai szervezetek javaslatait. Egy másik kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon a jövőben folytatódnak-e a háztartási gépek cseréjére vagy a fűtési rendszerek korszerűsítésére kiírt programok, az államtitkár azt felelte, hogy „smartabb”, okosabb megoldások irányába szeretnének elmozdulni, így a későbbiekben hasonló program nem számíthatunk.

A cikk még 8 119 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarítás