Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hogyan válasszunk fűtési rendszert?

2020/4. lapszám | Versits Tamás Erdősi Csaba |  597 |

Hogyan válasszunk fűtési rendszert?

A kondenzációs kazánok ideális eszközök fűtési és használati meleg víz előállítására, új építkezés, illetve felújítás esetén is szóba jöhetnek. De akár felújítjuk az otthonunkat és fűtési korszerűsítést is tervezünk, akár építkezünk és teljesen új fűtési rendszert vásárolunk, érdemes tisztában lennünk néhány alapvető szabállyal. Ezeket egy neves német kazángyártó hazai képviseletének „kisokosa” segítségével vettük sorra.

Az új fűtési rendszerünk optimális működése érdekében nem elég csak a hőszigetelést komolyan venni, hanem az is szükséges hozzá, hogy gondosan kiválasztott és magas minőségű fűtőkészülékünkhöz, illesztett elosztórendszert és megfelelő szabályzót is válasszunk. Egyszóval rendszerben gondolkodjunk!

Szintén fontos szabály, hogy a csökkentett hőveszteséghez illeszkedő, szakember által méretezett/kiválasztott felületen biztosítsuk a hőleadást. Megmaradó hőleadók esetén (például korábban beépített radiátorok), illetve új hőleadók esetén is mindig ellenőrizzük le az adott körülmények között számított hőleadást. Általánosságban elmondható, hogy a kondenzációs kazánokhoz radiátoros és padlófűtés is szóba jöhet, de egy hőszivattyús rendszer alacsony előremenő hőmérsékletéhez (~35–40 °C) már padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre van szükségünk. A takarékosság, az élettartam és a hatékonyság végett a döntéskorkor érdemes Környezetbarát Termék védjegyes készüléket választani.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszer