Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Technológia

Vécék földön, vízen, levegőben

2020/4. lapszám | Lantos Tivadar |  492 |

Vécék földön, vízen, levegőben

A közösségi közlekedés fontos igénye a megfelelő vécé. Hosszabb, több órás utazás esetén nélkülözhetetlen a toalett, legyen szó akár vonatról, repülőről, vagy éppen hajóról. De hogyan is működnek ezek a szerkezetek? Az épületgépész gyakorlatban jól ismerjük a vécék működését, a feleslegessé vált tartalom ürítésének mechanizmusát. Tekintsünk körül, hogy az egyes közlekedési eszközökön hogyan zajlik mindez.

Személyes kedvencem a busz, ahol az esetek döntő többségében nem használható a toalett. Sőt, a sofőrök kérik is az utasokat, hogy a nagydolgokat majd a pihenő alkalmával végezzék, az autópálya egyik benzinkútjánál. De miért? Sofőrök azt mondják, sok probléma van ezekkel az illemhelyekkel, mert többen nem megfelelően használják. Sokat kellene takarítani, ráadásul, valahol még bírságolnak is a használatukért. Külföldi autópályákon, például Ausztriában a rendőrök kifejezetten ellenőrzik, hogy a vécé ajtaja zárva van-e az autóbuszon. Ha nyitva találják, akkor környezetvédelmi díjat, vagy bírságot kell fizetni. A buszokon is tartályba történik az ürítés, amely egy vécékemikália nevezetű kékes anyagot tartalmaz. Ez lehetővé teszi a tartályok könnyű ürítését. A kézmosó vizet pedig tartályból lehet pumpálni általában mechanikusan, azonban bizonyos kazettás WC típusok esetén elektromos beépítés is lehetséges. A buszos vécék többsége pottyantós jellegű, nincs vákuum, nincs öblítővíz, a tartalom azonnal a tartályba távozik.

A cikk még 7 323 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

VonatWC