Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Technológia

Távfűtés Raibachban bioenergiával

A rendszer egy állattartó telep gázát hasznosítja

2020/4. lapszám | Dr. Barcsik József |  7969 |

Távfűtés Raibachban bioenergiával

Vezetett szakmai túrán ismerkedhettünk meg a németországi Rosengarten településen létesült biogázüzemmel. A környezetbarát módon megtermelt fűtőanyag hőjét a távfűtőművek használja fel.

A biogázüzemekben előállított biogáz hasznosítására több lehetőség kínálkozik, adódik. Lehetőség van arra, hogy az üzemben a biogázt gázmotorban üzemanyagként felhasználják, és a gázmotorral meghajtott generátorral villamos energiát termelnek, melynek egy része az üzemben hasznosul, villanymotorok és egyéb gépek meghajtására, világítás biztosítására. A másik megoldás, hogy a biogázt földgáz minőségűre tisztítják, és megfelelő nyomásra emelve a földgázvezetékbe betáplálják, vagy pedig tisztítják, és megfelelő nyomáson vezetéken eljuttatják a különböző helyeken lévő fogyasztókhoz, és ott hasznosítják. Ez utóbbira kívánok bemutatni egy megoldást.

A cikk még 6 045 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

NagyvilágTávhő