Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2007. március

Épületfelújítás más szemszögből

Szalay Zsuzsa |  3436

Épületfelújítás más szemszögből cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Felületfűtési-hűtési rendszerek

 3355

Felületfűtési-hűtési rendszerek cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A kémény története V.

Dr. Meszléry Celesztin |  2827

A zárt kéményrendszerekben a gázfogyasztó készülékek az égési levegőt olyan aknarendszerből nyerik, amely egyúttal az égésterméket is elvezeti. Az égési levegő bevezetésére és az égéstermék elvezetésére vagy külön aknát alkalmaznak, vagy pedig egyetlen, az alsó végén szellőztetett akna látja el a kettős feladatot. Az alkalmazott gázfogyasztó készülékek zárt égésterűek, így bármilyen kis légterű helyiségben felszerelhetők. A helyiség légterétől való - egészségügyileg rendkívül kedvező - elválasztás azonban egyben a rendszer hátránya is, mert a zárt rendszer üzemállapota erősen befolyásolja a készülék üzemmódját. Az esetleges égéstermék-torlódás vagy -visszaáramlás zavarokat jelent a készülék üzemében.

CO-mérgezések és megoldási javaslatok

Dr. Chappon Miklós |  3439
1 3 (1)

CO-mérgezések és megoldási javaslatok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A technológia szabadsága

Murányi Sándor |  2351

Kezdetben volt a fűtési csővezeték vasból. Meg volt a szakember. Hajlította a csövet hidegen, melegen, redősen meg homoktöltéssel. Szépen felmérte a meleghosszat, a redőket, meg esetleg cikkeket vágott ki. Csinált szűkítőket is, koncentrikust, excentrikust. Készített elágazást is, de nem csak hebehurgya módon begányolva oldalról, hanem szép akkurátusan hajtott egy ívet, azt kb. a harmadánál elvágta, majd jól átgondolta azt, hogy a folyadék honnan hová megy, és az áramlása mikor nem okoz turbulenciát, nehogy néhány milliméter vízoszlop ellenállást okozzon. (Micsoda gyönyörű szó: milliméter vízoszlop, egyből lehet tudni, mekkora nyomás is az körülbelül, de 315 pascal úgy per sacc mennyi lehet?) Firnájszban megáztatta a klingerit tömítést, úgy tagosította össze a tagos radiátort, deszkára fektetve jobb-balmenetes közcsavarokkal, fúrt és végdugókkal. A bilincsek is véséssel és gipszeléssel kerültek a falba, a kis- és a nagykalapács is a "kishilti", illetve a "nagyhilti" nevet kapták, utalva arra, hogy tudjuk, hogy van ilyen, csak nekünk nincs.

Fűtött lakóhelyiségek hőérzeti méretezési eljárásai II.

Szigetvári Csilla |  3113

Fűtött lakóhelyiségek hőérzeti méretezési eljárásai II. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Az önállósodás folyamata

 2170

Az önállósodás folyamata cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Civil a pályán Rokonszakma?

Orbán Sándor |  2067

Civil a pályán Rokonszakma? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Mi is az a pellet?

Ferenz Ákos |  2417

Mi is az a pellet? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Az energetikai veszteségfeltárásról VI.

Sümeghy Péter |  3721
1

Ez alkalommal rátérünk az épületgépészeti rendszerek optimalizálási módszereire. . A fűtési rendszerek korszerűsítése történhet utólagos hőszigetelés nélkül, viszont utólagos hőszigetelés esetén minden esetben szükséges a fűtési rendszert megvizsgálni és az új viszonyokhoz alakítani. Fűtéskorszerűsítés során a veszteségcsökkentés a cél, mely származhat a termelésből vagy az elosztásból. A hőtermelési veszteség csökkenthető jobb hatásfokú hőtermelő beépítésével, az elosztási veszteség pedig beszabályozással, megfelelő szabályozással mérsékelhető.

Kazán égőfejének zajszigetelése

Bézi Ferenc |  4030

A VGF 2006 júniusi számában, ahol az acéllemezzel történő hangszigetelésről írtunk, a hangelnyelő burkolatról ígértünk cikket, amelyet most egy kazán égőfejének tokozása okán mutatunk be.

Vízóra kvíz

Meyer József |  2254

Nem csak a munkaképességünk kopik el lassanként, a múló éveink során. Végignézve a szerszámparkunkon megállapíthatjuk, hogy kedvenc munkaeszközeink felett is eljárt az idő. Mára értéküket jócskán elveszítve a haszonvas-telepeken kaphatnánk értük pár forintot, de érzelmi kötődéseink miatt szinte lehetetlen egyszerre megválnunk tőlük. Pláne akkor, ha kiszámoljuk, vajon mibe kerülne az újakkal történő pótlásuk.