Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Módosult a napelemes pályázat, elengedték a 4,8-as COP-t!

2021. december 1. | Erdősi Csaba |  2387 |

Módosult a napelemes pályázat, elengedték a 4,8-as COP-t!

Több ponton is módosult a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű lakossági pályázat, mi ezek közül csak egy műszaki szempontból rendkívül fontos változást emelnénk ki. Korábban a kiírás szerint a támogatható levegő-vizes hőszivattyú elvárt fűtési COP-ját 4,8-ban határozták meg, ezt most levitték 4,2-re.

Múlt hét csütörtökön, az Országos Műegyetemi Napon sorra jártuk a hőszivattyús standokat. Olyan készüléket kerestünk, amely 7 ℃-os külső, illetve 35/30 ℃-os fűtési vízhőmérséklet mellett 4,8-as COP-értéket tud felmutatni. Mint közismert, ez a hőszivattyúk egyik legfontosabb paramétere, s azt mutatja meg, hogy egy kW villamos energia felvételével hány kW hőt képes előállítani a berendezés. Nos, érdeklődésünkre a legtöbb standon csak vakarták a fejüket, és sokan értetlenkedtek is, hogy miért pont ilyen berendezés után kutatunk. A válasz egyszerű, mondtuk, hiszen ezt írja elő a fél országot lázban tartó napelemes pályázat, amellyel lapunk korábban már többször is foglalkozott. Mindössze egy kiállító, egy neves távol-keleti gyártó képviselője tudott kapásból olyan hőszivattyúkat ajánlani, ők viszont a pályázat miatt külön csomagot is összeállítottak az érdeklődőknek.

Nos, az említett gyártó számára rossz, a többi számára azonban jó hír, hogy a kiírás megváltozott, és az elvárt jóságfokot levitték 4,2-re. A fenti példa is mutatja, hogy miért volt erre szükség, 4,8-as COP-jű berendezés, főként monoblokkos kivitelben (ezek lényegesen egyszerűbben telepíthető, mint az osztott rendszerű hőszivattyúk), alig-alig található a piacon. Iparági forrásaink egyébként már hetekkel ezelőtt kész tényként kezelték, hogy változni fog a kiírás ezen pontja, de erre hosszan kellett várni – az első pályázati ablak megnyitásáig már csak öt napunk van hátra.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HőszivattyúNapelem

Kapcsolódó