Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

A bűzzár nem csak a szagoktól véd

Mitől rohadt szét két VRF rendszer osztódoboza?

2023/3. lapszám | VGF&HKL online |  1363 |

A bűzzár nem csak a szagoktól véd

Egy épületben több tucat VRF készülék működik, melyek közül kettő elosztódobozában teljesen korrodáltak a rézcsövek, míg a többi megfelelően teszi, tenné a dolgát. Az osztódobozokban keletkező kondenzvizet a bennük lévő csepptálca gyűjti, mely a csatornahálózatba van kivezetve. Mi okozhatta a problémát? Ennek jártunk utána az igazságügyi szakértővel.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A dobozokhoz a kültéri egységből érkezik egy vezetékpárt, mely igen sűrű csőkötésekkel elosztja a beltéri egységekhez a hűtési energiát. A belső vezetékeket a gyártó nem hőszigeteli, a csövekben viszont az áramló hideg gázok miatt páralecsapódás várható. Az elosztódoboz alján gyárilag egy csepptálca van kialakítva, ami a cseppvízvezetékbe van kötve, ahonnan a kondenzátum a csatornahálózatba tud távozni. Az épületben elhelyezett osztódobozokból kettő hibásodott meg, a probléma orvoslására – garanciális időn belül – kihívták a gyári szervizt. A készülékek tüzetesebb vizsgálata során a szakemberek megállapították, hogy megfelelően működik a kültéri és a beltéri egység. Az osztódobozok feltárása után szembesültek azzal, hogy a berendezések belseje teljesen korrodált, így a rendszer üzemképtelen. A szerviz megállapította, hogy a hiba eredete nem garanciális, de nem találnak magyarázatot a problémára. Az üzemeltető és a készülékgyártó megállapodtak, hogy igazságügyi szakértői vizsgálatot kérnek a meghibásodás okainak feltárásához, illetve a felelősség megállapításához.

A cikk még 9 896 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor Andrástanulságos

Kapcsolódó

Korszerűsítés a szakértő szemével

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei