Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Megújuló energia fűtési célú hasznosítása a napelemen túl

2023/3. lapszám | Sasi Gábor |  432 |

Megújuló energia fűtési célú hasznosítása a napelemen túl

Az európai gyártókkal való megbeszélések során rendszeresen elhangzik viszonyítási pontként, hogy a magyar energiapiac túlnyomó részben földgázalapú. Így beszélhetünk elektromos fűtési megoldásokról, hőszivattyúról és fűtésre optimalizált légkondicionálókról, vagy a különféle biomassza tüzelésű fűtéstechnikákról, az összehasonlítás szempontja minden esetben a gázkazánokhoz viszonyított felhasználói kényelem, telepítési vagy üzemeltetési költség.

Az elmúlt tizenöt év biomassza fűtéstechnikai piac áttekintése alapján elmondható, hogy elsősorban a vidéki településeken a használata stabilan fennmaradt, már ahol a tűzifa elérhető árú volt, és a lakosság életformája a fatüzelést lehetővé tette. Ezzel ellentétben a városi és nagyvárosi környezetben más volt a helyzet. Jelentős részben a fatüzelés munkaerőigénye, koszolása, és az a tény, hogy az ilyen kazánok működése nem automatizálható, a fatüzelés jelentőségét évről évre csökkentette. A fáskazánok tekintetében a 2020-tól induló szigorítás pedig lényegében az EU-tagországokban meg is tiltotta a vegyestüzelésű kazánok értékesítését.

A vegyestüzelésű kazánoknak egy jó alternatívájaként kerültek 15-20 évvel ezelőtt bemutatásra a magasabb autonómiát és felhasználói kényelmet biztosító faelgázosító kazánok, pellet- és apríték- tüzelésű kazánok.

A cikk még 19 208 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

pelletszilárd tüzelés