Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Midea M Thermal levegő-víz hőszivattyúk

Az energiahatékonyság élvonalában

2023/3. lapszám | támogatott cikk |  217 |

Midea M Thermal levegő-víz hőszivattyúk

Jelenleg Magyarországon a levegő-víz hőszivattyúk telepítését tekintve robbanásszerű növekedés figyelhető meg. Ennek fő oka az energia- és költségcsökkentés, valamint a földgáztól való függőség mérséklése. Ennek fényében hőszivattyú választásakor az egyik döntő szempont, hogy milyen energiahatékonyságra képes a készülék elsősorban fűtési üzemben.

Hőszivattyús készülékek hatékonyságát az ún. jóságfokkal (COP, Coefficient of Performance) fejezzük ki, melynek értékét erősen befolyásoló tényezők a kültéri léghőmérséklet, a beállított előremenő hőmérséklet a közvetítőközeg oldalon, valamint a részterhelés mértéke. A COP tehát egy pillanatnyi üzemállapotot jellemző mennyiség, ezért vezették be a szezonális jóságfok (SCOP, Seasonal COP) mennyiséget, mely a hőszivattyús berendezés teljes fűtési szezonra vetített hatékonyságát fejezi ki, bizonyos referencia hőfokgyakoriságokat figyelembe véve. Nem részletezve elmondható, hogy Magyarország túlnyomó részén az elmúlt évek hőfokgyakoriságai az energiacímkén feltüntetett átlagos éghajlati referenciagyakorisághoz nagyon hasonlók, így ehhez az éghajlathoz tartozó SCOP értéket érdemes szem előtt tartani hőszivattyú választásakor.

A Midea 2. generációs M-Thermal hőszivattyúi független európai intézetek (Eurovent, CEN Heat Pump Keymark) adatai alapján az európai piacon jelenlévő berendezések leghatékonyabbai közé sorolhatók. A 8kW névleges teljesítményű M-Thermal 5,21-es, a 10 kW teljesítményű pedig 5,19-es SCOP értékkel bír, melyek kifejezetten kiemelkedő értéknek számítanak az R32 hűtőközeggel üzemelő készülékek körében. A hazai piacon a Midea készülékei 16kW teljesítményig elérhetők osztott, monoblokk vagy beépített tartályos kivitelben, melyek alacsony hőmérsékletű (35°C) alkalmazásban kivétel nélkül A+++, közepes hőmérsékleten (55°C) pedig A++ besorolásúak. Monoblokk kivitelben továbbá megtalálható 30 kW teljesítményű berendezés is, ráadásul gyári kaszkád vezérléssel van ellátva, így akár 180 kW összteljesítmény elérhető.

A Midea M-Thermal DC inverteres iker-forgódugattyús kompresszora a jó dinamikai kiegyensúlyozottságnak köszönhetően szinte teljesen zajmentesen üzemel, a szívógázhűtéses technológia pedig biztosítja a készülék működését –25°C külső hőmérsékleten is. 16 kW teljesítményszintig ráadásul az összes készülék 1 ventilátorral van szerelve, ami szintén kedvező a zajkeltés szempontjából, így a Midea M-Thermal sok szempontból egy igazán környezetbarát megoldás fűtésre, melegvízkészítésre és hűtésre egyaránt!

Balogh Dániel HVAC mérnök
Planning & Trading Kft.
8000 Székesfehérvár, Mályva utca 4.
info@pt.hu | www.pt.hu

hőszivattyú