Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kazáncsere a harmadikon

2023/3. lapszám | Erdősi Csaba |  410 |

Kazáncsere a harmadikon

A hagyományos gázkazánok kondenzációs kazánra cserélése ajánlott, ha a meglévő kazán elavult vagy nem működik hatékonyan, mivel a kondenzációs kazán nagyobb energiahatékonyságot, alacsonyabb üzemeltetési költségeket és kevesebb károsanyagkibocsátást biztosít a régebbi gázkazánhoz képest. A gázkazán kondenzációs kazánra történő cseréjére vonatkozó döntést befolyásoló tényezők közé tartozik a meglévő kazán kora, a javítási költségek, a meglévő kazán energiahatékonysága és a meglévő fűtési rendszer típusa. Esetenként gondot okozhat a kondenzációs kazán égéstermékének elvezetése. Most következő rövid történetünkben egy sikeres kazáncserét mesélünk el.

Bármennyire is sokan írtak már arról, s még fognak is írni bőven a jövőben is, hogy a gézkazánoknak lejárt az idejük, és helyüket a hőszivattyúk foglalják majd el, vannak olyan körülmények és adottságok, amelyek egyszerűen nem teszik lehetővé egyedi hőszivatyús hűtési-fűtési rendszer kiépítését. Gondoljunk például egy régi társasházi lakásra, amelynek hagyományos, nyílt égésterű kazánja megérett a cserére – egyrész, mert korszerűtlen, másrészt, mert sokat is fogyaszt. Hogyan cserélhetjük le ezt a gázkazánt hőszivattyúra? Az esetek döntő többségében sehogy. Nincs hová tennünk a kültéri egységet – bár láttunk már olyat bőséggel, a világítóudvar nem erre való! –, de a beltérinek sem találunk egykönnyen helyet. Nem tudunk felületfűtést sem kialakítani, és oldalfali szigetelésben sem gondolkodhatunk – legfeljebb, ha egyben csináltatja meg az egész ház. Bizony, bőven adódnak olyan helyzetek, amikor a fűtéskorszerűsítés praktikusan nem jelenthet mást, mint a régi gázos fűtőberendezés cseréjét. Nézzük, milyen előnyökkel jár a beruházás, és milyen buktatói vannak.

A cikk még 5 834 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

energiahatékonyságkazántanulságos