Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Melyik tartályt mihez?

Gyors tartálykínálat-áttekintés, a puffertárolótól az indirekt használatimelegvíz-tartályig

2023/3. lapszám | Sasi Gábor |  380 |

Melyik tartályt mihez?

Az utóbbi évtized érzékelhetően jelentős piaci igénynövekedést hozott a különféle fűtési és melegvíztartályok iránt. A piacon értékesített darabszám növekedése mögött részben a meglévő vegyestüzelésű kazánok mellé telepített puffertartályok álltak, melyekkel a meglévő fűtési rendszereket kiegészítve és korszerűsítve, a kazánok autonómiáját növelték a tulajdonosok. Másik oldalról, különösen a tavalyi évtől, a növekvő mennyiségben beépített hőszivattyús fűtési rendszerekhez telepített puffer és indirekt használatimelegvíztartályok vezettek a megnövekedett igényekhez.

A mögöttünk hagyott időszakban számos ok, például orosz-ukrán háború generálta energiaválság következtében a hazai felhasználói kör jelentős részét a fűtési rendszerének a diverzifikálásra és/vagy korszerűsítésére ösztönözte. Míg egy kombi gázkazán minden kiegészítőtartály nélkül ellátja egy átlagos lakossági ingatlan fűtési- és melegvízigényét, egy biomassza tüzelésű, vagy hőszivattyús fűtési rendszer esetében a hasonló felhasználói színvonal biztosításához kiegészítő tartály, vagy tartályok beépítése szükséges.

A közelmúltban bekövetkezett piaci változások rövid távú hatásaként, a közép-európai vagy a Balkán térség gyártói megközelítették tartálygyártási kapacitásuk felső határát, különösen igaz ez a 200-500 literes űrtartalmú tartályokra. A jelenlegi piaci információk alapján, a gyártók nem ritkán egy évre előre lekötötték, vagy eladták gyártási kapacitásukat. A következőkben az egyes tartálytípusokat és azok jellemzőit gyűjtöttük össze.

A cikk még 10 448 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

hmv-előállításpuffertartály

Kapcsolódó