Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Vaillant, távhő, elismerés, Siemens, felújítás

Hírek, újdonságok

2022/6. lapszám | VGF&HKL online |  469 |

Vaillant, távhő, elismerés, Siemens, felújítás

Vaillant termékkatalógus 2022, elégedett távhőfogyasztók, rangos elismerés szerzőnknek, új szelepmozgatók a Siemens-től, bizonytalanok a lakásfelújítók.

Vaillant termékkatalógus 2022

Április elsejétől érvényes hatállyal, valamint az elmúlt időszak termékújdonságaival (ecoTEC plus IoniDetect® kondenzációs gázkészülékek; gyűjtőkéményes égéstermék-elvezető rendszerek; geoTHERM perform nagyteljesítményű hőszivattyúk; miniVED/3 elektromos vízmelegítők) kibővítve, nyomtatott formában is elérhető a tradicionális német gyártó hazai képviselete által aktualizált termékkatalógus.

Az új kiadvány alapvető felhasználási módja az utóbbi években (többek között a pandémia okozta megváltozott élethelyzet miatt is) részben átalakult, ettől függetlenül a Vaillant Saunier Duval Kft továbbra sem feledkezett meg a hagyományos kommunikációs csatornákról. A mindenkori online verzió természetesen a www.vaillant.hu weboldal szakembereknek szóló részének nyitóoldalán érhető közvetlenül el.

Elégedett távhőfogyasztók

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly második alkalommal készített Felhasználói Elégedettségi Felmérést (FEF) a távhő ágazatban. A Felhasználói Elégedettségi Felmérés kilenc távhőszolgáltató tevékenységét vizsgálta, a szolgáltatókat három felméréstípusban minősíthették az ügyfelek. Az Alapfelmérés során a kérdezőbiztosok otthonukban keresték fel a felhasználókat, akik többek között a távhőszolgáltatás minőségével, leolvasással, tájékoztatással, ügyfélszolgálattal, számlázással kapcsolatos kérdések mentén fejezhették ki véleményüket.

Az ügyfélszolgálati munkáról a Kiegészítő és az Azonnali Felmérés keretében kérték a válaszadók véleményét. A feltett kérdések az ügyfélszolgálat elérhetőségéről, az ügyintézés és az ügyintéző munkájának minőségéről alkottak átfogó képet. Az eredmények alapján, 920-as pontszámmal, a legjobb FEF-indexet elérő engedélyest, a SZETÁV Kft.-t a hivatal díjjal jutalmazta.

Rangos elismerés szerzőnknek

Versits Tamás épületgépész mérnök, tervező, a VGF&HKL szerzője, és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, az alapvető jogok biztosának helyettese kapták idén a Meszléry Celesztin-díjat. Az elismerést a 12. Országos Kéménykonferencián adták át. Versits Tamás tüzeléstechnikai-, fűtési-, hűtési-, klímatechnikai rendszerek, a vízellátás-csatornázás, a gáztechnika és a szabályzástechnika épületgépész tervezője, épületgépész mérnök. Hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálója, illetve az épületek energetikai tanúsítója, építésügyi műszaki ellenőr. Okl. Létesítménymérnök MSC, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő mester. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete elnöke 2009 óta. Rendszeres szerzője lapunknak.

Dr. Bándi Gyula, egyebek mellett levegőtisztaság-védelmi szempontok alapján többször is kiállt a kémények rendszeres ellenőrzése mellett. Álláspontja szerint a kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés megszüntetése közvetlenül veszélyezteti az emberek élethez és egészséges környezethez való jogának érvényesülését.

Új szelepmozgatók a Siemens-től

A termoelektromos szelepmozgatók széles körben alkalmazott automatizálási szerelvények, az osztók vagy zónaszelepek működtetésétől a korszerű PICV szelepeken történő alkalmazásig. A Siemens STA..3 és STP..3 termoelektromos szelepmozgatói hosszú évek óta sikeres termékek világszerte, melyek megújításaként most bevezetésre kerülnek az új szériás STA..21 és STP..21 utód modellek.

Az új változatok továbbfejlesztett műszaki jellemzőkkel és változatlanul versenyképes áron érkeznek meg Magyarországra is. Az új termékcsalád modelljei közül első körben a standard NC/NO motorok válnak elérhetővé 2022 tavaszán, majd 2020 őszén jönnek a modulációs és pozíciókapcsolós kivitelek is. A szelepmozgatók telepített összekötő kábelekkel vannak gyártva, így egyszerűbben rendelhetők és raktározhatók, és nem szükséges a kábelek helyszínen történő felszerelése.

A szelepmozgatók a beépített csatlakozókábellel egy egységként vannak tesztelve, ezáltal is garantálva van a legmagasabb minőség.

Bizonytalanok a lakásfelújítók

Az idei második negyedév elején a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tevei kissé visszaestek ugyan az első negyedévhez képest, de éves alapon még így is erősödő kilátásokról beszélhetünk – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből. E kisebb elbizonytalanodás a társasházi lakások lakói esetében érhető tetten, a családi házak tulajdonosai körében nem.

A 2022. áprilisi megkérdezés során a háztartások 4,3%-a úgy nyilatkozott, hogy a következő egy évben biztosan nagyobb összeget kíván költeni lakóingatlanára, 16,5%-a pedig valószínűleg készül erre. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve – mintegy 840 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig. Ez utóbbi szám az előző negyedévi megkérdezés eredményénél 44 ezerrel kisebb és lényegében megegyezik a fél évvel ezelőttivel. Negyedéves alapon kissé csökkent az eltökéltség. Idén januárban még minden negyedik felújításon gondolkodó válaszadó számolt be biztos elhatározásról, míg a mostani eredmények szerint csak minden ötödik.