Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Ólom a vízben

Az összes gyermekintézményben fel kell mérni a helyzetet

2022/6. lapszám | Erdősi Csaba |  703 |

Ólom a vízben

Mindenképpen szükséges a gyermekintézmények teljes körű felmérése – erre a megállapításra jutott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Ólom munkacsoportjának jelentése. A kutatók 2013 és 2019 között levett vízmintákat vizsgáltak meg. Az 1274 gyermekintézményből levett 4 485 származott vízmintából 105 mutatott határérték feletti (10 μg/l) ólomtartalmat, és 7,65% haladta meg az Európai Unió által kitűzött célértéket (5 μg/l). Bár a kifogásolt minták kis hányada megnyugtató, az eredmények rámutatnak a csapvíz ólomtartalmának jelentős térbeli és időbeli ingadozására egy épületen belül is.

Az NNK munkatársai – Sebestyén Ágnes, Bártfai Boglárka, Bufa-Dőrr Zsuzsanna, Vargha Márta – figyelemreméltó tanulmányban összegezték eredményeiket a magyarországi gyermekintézmények csapvizének ólomszennyezése kapcsán. Az alábbiakban, idézve a szövegből, az ő eredményeiket ismertetjük.

A cikk még 10 316 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

VízellátásVízkezelés

Kapcsolódó