Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

AlternatívákFűtéstechnikaHKL

Hűtés, fűtés energiatakarékosan

2022/6. lapszám | Erdősi Csaba |  835 |

Hűtés, fűtés energiatakarékosan

Jövőre már a szomszédos adatközpont hulladékhőjével, pontosabban a szerverterem hűtési visszatérő ágából nyert hővel fűtik majd a bécsi Klinik Floridsdorf kórházat. A beruházás 3,5 millió forintot emészt fel, cserébe mind a kórház fűtési, mind a szerverpark hűtési energiafogyasztását csökkenti, nem mellesleg évi 4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától szabadítja meg a világot.

Bécs városa, és a város energiagazdálkodásáért felelős Wien Energie már számos olyan beruházást hajtott végre, amely segít elérni az osztrák főváros klímasemlegessé válását. Tavaly arról írtunk, hogyan segítenek a nyári hőség mérséklésében a „klimatizált” utcák és terek, a társaság friss sajtóközleménye egy újabb beruházásra hívja fel a figyelmet.

Fűtés hulladékhőből

A tervek szerint a jövőben az Interxion adatközpont fűti majd a Florirsdorf klinikát. Erre a célra a Wien Energie hőszivattyús rendszert épít, amely az adatközpont hűtőrendszeréhez csatlakozik. A rendszer hatékonyan újrahasznosítja a szervertermek többlethőjét, és a klinika távhőjévé alakítja. –Ezzel az okos koncepcióval az energiát a lehető legjobb módon használjuk fel, és spórolunk az olajjal és a gázzal. Így tudjuk elérni a céljainkat – nyilatkozta a beruházás kapcsán Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi miniszter.

Fotó: Wiener Gesundheitsverbund / Wachet

A jövőben a klinika hőszükségletének 50-70 százaléka származik majd az adatközpontból, mely mindössze néhányszáz méterre található a kórháztól. Peter Hacker egészségügyi tanácsos hangsúlyozta az ilyen klímavédelmi megoldások fontosságát a világ legélhetőbb városa számára – ahpgy ezt Bécsről tartják. „Minden lehetőséget ki kell használnunk klímánk védelmére és CO2-egyensúlyunk javítására. Ehhez nem csak programokra van szükség, hanem bátorságra és kreativitásra is a konkrét megvalósításban. Nyilvánvaló, hogy mindannyiunk egészsége forog kockán, ha a globális felmelegedés továbbra is ellenőrizetlenül folytatódik. Ezzel a rendkívüli projekttel a klinika páciensei még kényelmesebben érezhetik magukat, ugyanakkor évente akár 4000 tonna CO2-t is megtakarítunk – jelentette ki.

Grafika: Wien Energie

Cél a klímasemlegesség

2040-re Bécs teljesen klímasemleges módon fogja előállítani a távfűtéshez szükséges hőt. A geotermikus energia és a nagy hőszivattyúk mellett a városban meglévő hulladékhő hasznosítása is nagy lehetőségeket rejt magában. A klinika éves melegvízfogyasztása 73 000 köbméter, éves hőfogyasztása pedig 21 361 kilowattóra. A 800 ágyas kórházban 90 000 folyóméter fűtéscső van beépítve, a fűtési idény pedig évente 150 napos.

A hulladékhőprojekt tervezése és megvalósítása 2021 ősze óta folyik. A klinika és az adatközpont közötti összekötő vezeték kiépítése után az Interxion hűtőrendszerére csatlakozik. Ezzel egy időben a Wien Energie három, egyenként egy megawatt teljesítményű hőszivattyút telepít a klinika energiaközpontjába. A hőszivattyúk áramellátásáról egy szélerőmű gondoskodik. A rendszer a 26 °C körüli visszatérő hűtővízből vonja ki a hőenergiát, és ezzel fűti fel a korházat akár 82 °Cos előremenő vízhőmérsékletet produkálva. A lehűtött fűtővíz visszafolyik az adatközpontba, ahol ismét hűtésre használják fel. Az üzem a tervek szerint már 2023 közepén üzembe áll.

A projekt legfontosabb adatai

  • Építés kezdete: 2022 ősz
  • Befejezés: 2023 közepe
  • Fűtési teljesítmény: 3,0 MW
  • Hűtési teljesítmény: 2,1 MW
  • CO2-megtakarítás: akár 4000 tonna évente
  • Beruházások: 3,5 millió euró

BécsFűtési rendszerNagyvilág