Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Mikrohullámú kazán? Ez komoly?

Egyre vadabb találmányokat szül a fosszilis energiahordozókról való leválás

2022/7-8. lapszám | Erdősi Csaba |  827 |

Mikrohullámú kazán? Ez komoly?

Hűséges olvasóink biztosan emlékeznek még az ion- és kavitációs kazánokról, illetve az úgynevezett intelligens fűtőfóliáról szóló cikkeinkre, melyekben szóvá tettük, hogy a jól hangzó elnevezés finoman szólva sem fedi a mögötte lévő műszaki tartalmat. Magyarán arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ne dőljünk be a kereskedői trükköknek, mert a fizika törvényeit nem írja felül a marketing. Most egy brit szaklapban bukkantunk egy olyan termékre, amelyik illik ebbe a sorba, ez pedig nem más, mint a mikrohullámú kazán.

Az Egyesült Királyság jelenlegi jogszabályai előírják, hogy 2025 után nem szerelnek be háztartási gázkazánokat az új építésű házakba, 2030 után a meglévő épületek nagyobb volumenű felújítása során sem telepíthetnek új gázkazánt, 2038-ig pedig teljesen beszüntetik ezek forgalmazását. Ez bizony problémákat fog szülni, hiszen mivel is fűthetnék a régebbi lakásokat, ha a gázfűtésre már nem lesz mód? Magyarországon már a hagyományos turbós gázkazánok tiltása óta küzdünk ezzel a problémával. A kondenzációs kazánhoz ugyanis megfelelő kéményre is szükség van, bizonyos épülettípusokban – tipikusan ilyenek az egycsatornás gyűjtőkéményekkel szerelt társasházak – szinte lehetetlen feladat a füstgázelvezetés, vagy olyan drága, hogy a lakók elállnak a beruházásól. Jól érzékelhető, hogy részben ez áll az elektromos fűtési megoldások – kényszerű – térnyerése mögött.

A cikk még 7 306 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Alternatív fűtésElektromos fűtés

Kapcsolódó

Mivel fűtsünk, ha elzárják a gázt?

Mivel fűtsünk, ha elzárják a gázt?

Vegyen részt a Media12 kiadó Elektromos Fűtés Konferenciáján, és közelebb kerül a részletekhez!