Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Gáz van!

2022/7-8. lapszám | Szilágyi László |  442 |

Gáz van!

Az Ukrajnában zajló háború közvetlen következményei, és az energiaárak drasztikus piaci áremelkedése miatt egy elképesztő gyorsaságú átalakulás zajlik. Ez az átalakulás nemcsak a gazdaságpolitikai intézkedésekben, jogszabálymódosításokban és politikai kommunikációban indult el, hanem az emberek fejében is. Nem meglepő, hogy a végfelhasználók félelemből, elővigyázatosságból elkezdtek szigetüzemű és önellátó energetikai megoldások után érdeklődni. Az egyetlen oka, hogy nem zúdult rá a piacra ez a vásárlói igény, hogy ezek az energetikai beruházások egyrészt drágábbak, másrészt a megfelelő megoldás kiválasztása komoly szakértelmet igényel.

Vajon az épületgépész-társadalmunk készen áll a változásokra? A fűtésszerelő kollégák tudnak hasznos tanácsot adni a kétségbeesett társasházi lakóknak, akik azon aggódnak, hogy mi fog történni, ha esetleg elzárják a gázt? Mit érdemes átalakítani egy lakásban, ha előbb-utóbb kivezetik a rezsicsökkentést és elkezdik a piaci árakat fizetni (ha van miből)? Úgy gondolom, ez egy komoly kihívás a szakmának, és elkerülhetetlen a folyamatos kommunikáció és szakmai egyeztetés. Egyirányba kell tolni a szekeret, és látni a kell a piaci szereplőknek a megoldásokat, az irányvonalakat. A tervezők és szerelők között állandó egyeztetésre van szükség, ahogy a gyártók és szakmai szervezetek szerepe is kiemelkedő.

A VGF&HKL hasábjain folyamatosan foglalkozunk a témával, és igyekszünk teret adni az ezzel kapcsolatos szakmai álláspontoknak. Az biztos, hogy az épületgépészet egy nagyon komplex terület, és nem is gondoltuk volna pár éve, hogy a társadalmi igény ilyen magas elvárásokat támaszt a szakembereink irányába. Hiszen egy energetikai felújítás most már nemcsak hosszútávú megtakarítás, okos pénzügyi menedzsment, hanem azonnali, akár megélhetési kérdés is. Egy vállalkozás a fennmaradását kockáztatja, ha nem lép azonnal, mert lehetetlen lesz fenntartani a működését egy energiapazarló infrastruktúrában. A megoldások összetettek, akárcsak a szakmánk maga, így biztos több megoldás is szóba jöhet egy felújítás esetén, ahol az energiatakarékos szivattyúktól, a szabályzáson át az alternatív energiaforrások közül a helyi lehetőségek és felhasználás módja alapján kell egyedileg döntéseket hoznunk.

Magyarország kivételes helyzetben van a magas gézkészülékarányával az EU többi tagállamához képest, a gázerőműveinkről nem is beszélve. Ezt nem lehet szakmai szemmel sem figyelmen kívül hagyni, és ezért különösen fontos, hogy a gázzal számolni kell. De nagyon nem mindegy, milyen mértékben, milyen hatásfokkal és milyen alternatív megoldásokkal ؘ– közösen. Lehet, hogy a napelemes áramellátás mellett a hidrogén lesz a mi jövőbeli energiánk. Elengedhetetlen az együttműködés az épületszigetelő és nyílászáró-kivitelező kollégákkal, akár csak a katasztrófavédelem munkatársaival, hiszen az a legolcsóbb energia, ami nem kell felhasználnunk, így megtermelnünk sem!

Legyen Ön is előfizetőnk!

Lapunk nem létezhet előfizetők nélkül, ezért fontos, hogy minél több, szakmáját szerető, munkájára igényes épületgépészt, víz-, gáz-, fűtés-, hűtő-, klíma-, légtechnika-szerelőt tudhassunk olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VGF&HKL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét! Az éves előfizetés díja 9990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 999 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap