Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Villamos fűtőkazánok telepítése

2023/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  738 |

Villamos fűtőkazánok telepítése

Egyszerűnek tűnik, valójában szinte pontosan ugyanolyan törődést igényelnek a villanykazánok, mint a gázkazánok. A különbség annyi, hogy egy elektromos fűtőberendezés esetén nincs kémény, és a hőcserélőben gázégő helyett elektromos fűtőpatronok segítségével történik meg a hőenergia termelése, átadása.

A gyakorlatban sokszor találkozunk olyan villanykazánokkal, amelyek nem kellő szakszerűséggel lettek telepítve, egyszerűen csak „fel lettek akasztva” egy régi gázkészülék helyére. A megrendelőknek úgy adják el ezeket a berendezéseket, hogy sokkal olcsóbbak, mintha kondenzációs kazánt felszereltetni, mert nem kell a kéménnyel bajlódni, terveztetni, „felesleges” papírmunkát végezni. Pedig a telepítés költségei egy elektromos kazáncsere esetén is hasonló nagyságrendűek, mint a kondenzációs kazánoknál. Nincs ugyan kémény, de a villamos hálózat bővítésére szinte minden esetben szükség van. Ki kell építeni a kazánhoz a vezetékeket, külön le kell biztosítani háromfázisú kismegszakítókkal, gondoskodni kell a megfelelő érintésvédelemről, EPH-ról. És így már nem is tűnik olyan olcsónak a készülékcsere. Az üzembe helyezéshez ugyan nem szükséges villanyszerelői végzettség, de a készülékszerelőnek rendelkeznie kell szervizpartneri szerződéssel az adott márkához.

A cikk még 5 986 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtésKazán

Kapcsolódó

Megéri villannyal fűteni?

Megéri villannyal fűteni?

A támogatott határ fölött kicsit olcsóbb az áram, mint a gáz, alatta jóval drágább