Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Trendek és technológiák

2021/4. lapszám | Szilágyi László |  7923 |

Trendek és technológiák

Az év legerősebb hónapja a szakmánkban az április, legalábbis a szakmai újdonságok tekintetében, hiszen ilyenkor rendszerint már túlvagyunk a nemzetközi épületgépész kiállításokon, amelyeken a gyártók bemutatják a legújabb fejlesztéseiket, és itthon is megjelennek az első termékújdonságok a kereskedések polcain. Nem véletlen, hogy ez a lapszámunk tartalmazza a legtöbb szakcikket is és ezért emelt oldalszámban publikáljuk az előfizetőink örömére.

Már tradíció, hogy ebben az évben visszanyúlunk a „kályhához”, pontosabban a gázkészülékekhez, és összehasonlítjuk a 24 kW-os kombi gázkészülékeket, hiszen évtizedeken át ezekből üzemelték be a legtöbbet Magyarországon. Ez most sincs másként, de néhány oldallal a gázkészülékes táblázat mögé beszerkesztettük a hőszivattyúk összehasonlítását is. Nem véletlenül, hiszen az újépítésű ingatlanok jelentős részét már „hőszipkával” tervezik. Ennek a terméksornak a következő szereplője már kétségkívül a központi szellőztetőberendezés lesz, hiszen egy modern lakásban ez már az alapvető gépészeti berendezés.

Az érdekesség, hogy jelen pillanatban talán mindhárom technológia jól megfér egymás mellett párhuzamosan, és akár egy hibrid rendszerben tovább növelhetik a hatékonyságot és komfortot, ami a megfelelő szabályzással és automatizálással biztosítja az ott élők nyugodt életét. Sajnos a pandémia velejárója, hogy sokkal többidőt töltünk otthonunkban, a pihenésre és szórakozásra fordított időt is a falak között éljük meg, aminek a következménye, hogy a komfort iránti igény megnövekszik, párhuzamosan az alacsony fogyasztással.

Öröm az ürömben, hogy ez az igény az épületgépészeti szakemberek munkáját és értékét tovább növeli, már csak arra kell figyelnünk, hogy legyen elég képzett szakember. Hiszen a tudás és megbízhatóság emeli ki a szakembereket, amiben aktuális szakmai cikkeinkkel is segítjük munkájukat!

„A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”

VGF&HKL szaklap