Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Ruhatár a csatornában?

Mindent elvitt a szennyvíz

2021/4. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  8070 |

Ruhatár a csatornában?

A vízelvezető lefolyók akkor működnek rendesen, ha észrevétlenek. Ha felhívják magukra a figyelmet, akkor színes, szagos meglepetések érhetnek. Különösen akkor kellemetlen mindez, ha egy étteremben van a probléma helye. Kiadhatatlanná vált az üzlethelyiség az egyik bevásárlóközpontban. De ki is mindezért a felelős? A tulajdonos? Az üzemeltető? A többi üzlethelyiség bérlője? Választ kapunk soron következő tanulságos történetünkből.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Budapest egyik legjobb részén található bevásárlóközpontban járunk, ahol a jobb napokon sokezer ember fordul meg. Itt nem jellemző az olcsóság, az árak magasabbak, mint más hasonló helyeken. Az üzlethelyiségek bérelhetők, vagy tulajdonosok birtokában vannak. A közös költségeket, rezsiköltséget az üzlethelyiségeknek megfelelően arányosan fizetik, amelyek egy ilyen helyen magasabbak az átlagnál. Kezdetben, az épületkomplexum átadása után még nem számítottak arra, hogy éttermek is helyet kapnak a csarnokban. Az épület alatt teremgarázs van, ahol a szennyvíz-alapvezeték és külön a csapadékvíz-elvezető húzódik. Ahogy a szabvány előírja, a homlokzatnál van a két vezeték összekötve, és egyesítve törnek ki a közcsatornára. Viszont nincs külön zsíros alapvezetéki csatornahálózat, hanem a szennyvízcsatorna-hálózatba van bekötve az átadás óta kialakított sok étterem. Az üzemeltető elmondta, hogy az éttermi célú üzleteknek be kell építeniük helyi, a mosogatók alá beépíthető zsírleválasztókat. Voltak olyan bérlők, akik ennek a kérésnek nem tettek eleget, mások ugyan beépítették a készülékeket, de hivatalosan nem szállíttatták el a veszélyesnek számító hulladékot, így nem ért sokat a lokális zsírfogó.

A cikk még 9 367 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásSzennyvíz

Kapcsolódó

Olajszármazék a HMV-ben

Olajszármazék a HMV-ben

A szennyeződés forrását derítette fel az igazságügyi szakértő