Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

KAN-therm, Filomuro, HL, Stiebel Eltron, TECE, La Nordica-Extraflame, Testo, Construma, Hansgrohe

Áprilisi hírek, újdonságok

2021/4. lapszám | VGF&HKL online |  665 |

KAN-therm, Filomuro, HL, Stiebel Eltron, TECE, La Nordica-Extraflame, Testo, Construma, Hansgrohe

KAN-therm UltraLine szerelvényrendszer, Filomuro SLW XL800 magasfali fan-coil, Termékújdonság a HL-től, új hűtőközeg a monoblokkos levegő-víz hőszivattyúkban, egy zuhanyfolyóka minden szakmához, Magyarországon a La Nordica-Extraflame cégcsoport, hiánypótló okosérzékelő a Testo kínálatában, Júniusban lesz a Construma, mattfekete csaptelepek a fürdőszobában.

KAN-therm UltraLine szerelvényrendszer 

A három évtizedes tapasztalat a beltéri víz- és fűtőberendezésekhez használt szerelvényrendszerek gyártásában lehetővé tette a KAN-therm számára, hogy innovatív terméket fejlesszen ki: az UltraLine rendszert. Miért érdemes új rendszert választani? Mind a vállalkozó, mind a beruházó számára az egyik legfontosabb paraméter kétségtelenül a rendszer tartóssága és megbízhatósága. A kivitelezők esetében további szempont a telepítés módja, a rendszer egyes elemeinek csatlakoztatása. Szintén fontos kérdés a rendszert alkotó elemek száma és azok kompatibilitása. Ezen tulajdonságai befolyásolják a telepítés idejét, ami egyre fontosabb szerepet játszik.

Az UltraLine rendszer kielégíti a fenti piaci elvárásokat. Miből áll a KAN-therm UltraLine rendszer? Az UltraLine univerzális rendszerként, alkalmas mind a beltéri fűtő- és ivóvíz-rendszerek, mind pedig a speciális feladatok, mint például a sűrített levegős rendszerek kiépítésére. A termék az alábbi opciókat kínálja: 3 típusú cső, 2 típusú csatlakozó és 1 csúszóhüvely. A rendszer valamennyi eleme tetszőlegesen kombinálható.
KAN-therm Hungary, info.hungary@kan-therm.com; +3670 410 8522

Filomuro SLW XL800 magasfali fan-coil

A piaci igényekre és a lapos (13 cm mélységű), standard Filomuro magasan falra szerelhető fan-coilok népszerűségére tekintettel, az Innova srl. gyár létrehozta a Filomuro SLW XL800 emelt teljesítményű magasan falra szerelhető fan-coilt. Maximális hűtési teljesítménye 3,12 kW, maximális érezhető hűtési teljesítménye pedig 2,51 kW. Fizikai méreteit tekintve, szélességben és magasságban megegyezik a standard Filomuro SLW800-zal, mélységében pedig 215 mm, tehát még mindig kedvezően lapos. Zajnyomás 1 m-en közepes légszállításnál 37 db(A), minimálisnál 27 dB(A).

A formatervezés ugyanolyan elegáns, mind a standard Filomuro készülékeké, a lehetséges vezérlések: beépített érintős+infra távirányító; gyári érintős falikezelős; kereskedelmi, 3-4 sebességes falitermosztáthoz csatlakoztatható és 0-10V DC vezérlőfeszültség fogadására (épületautomatika) való panellel szerelt). A 2- és 3-utas szelepkészletek megegyeznek a standard Filomurokéval.

Termékújdonság a HL-től

A műszaki továbbfejlesztés eredményeként létrehozott HL905N falba süllyesztett légbeszívó váltja a korábbi, sikeres HL905-öt. Kisebb beépítési mélysége miatt a 75-ös profilú könnyűszerkezetes falba is alkalmas! Plusz 2 db rögzítőfül került rá a felül futó segédbordához való rögzítéshez. A szelepbetét könnyebben kivehető lesz, mert a korábbi dupla reteszes rögzítést az egyszerűbben kezelhető bajonettzáras szelepillesztés váltotta fel. A légbeszívási teljesítmény a kisebb méret ellenére nem változott és a korábbi előlapok az új verziónál is használhatóak.

A HL905N légbeeresztő hatékony és gyors, felépítése és működése megfelel a szigorú szabvány-követelményeknek. HL905N falba süllyeszthető légbeszívó egység az ejtővezetéken vagy oldalágakon is alkalmazható. Előnye, hogy az ejtőt nem kell a padlástérig felvinni, hogy légbeszívó szeleppel lássuk el. A 4 m-nél hosszabb oldalági lefolyóvezetékek esetén ajánlott légbeszívó szelep beépítése, mivel itt nagyobb a telt szelvényű áramlás kialakulásának esélye (EN 12056-2). A HL905 erre a célra a legalkalmasabb szerelvény. A HL905 légbeszívó szelep a normál funkcióján felül esetleges dugulás-elhárításkor tisztítónyílásként is használható.

Új hűtőközeg a monoblokkos levegő-víz hőszivattyúkban

A STIEBEL ELTRON 2021-től elkezdi a kisebb GWP értékű hűtőközegek használatát a megújuló energiákat hasznosító hőszivattyús készülékeiben, melynek eredménye a januártól elérhető két új levegő-víz hőszivattyú; a HPA-O 05.1 CS Premium és a HPA-O 07.1 CS Premium.

Az új hűtőközeg jótékony hatása nem csak környezetbarát tulajdonságában jelentkezik. Javul a készülékek SCOP értéke és magasabb, akár 75 °C fűtővízhőmérsékletet is előállíthatunk a hőszivattyúval. Így olyan felújítások során is alkalmazhatóak, ahol az épület hőleadó oldala nem kerül átépítésre, és korábban magasabb előremenő hőmérsékletre lett méretezve. Az sem elhanyagolható, hogy jobb használati melegvízkomfort is elérhető ezekkel a készülékekkel.

Egy zuhanyfolyóka minden szakmához

A TECEdrainline-Evo a TECE többmilliószorosan alkalmazott zuhanyfolyókájának egy új generációja. A Drainline-Evo a zuhanyfolyóka beépítését a vízvezeték-szerelők és burkolók számára leegyszerűsíti, mi több extra biztonságot nyújt a telepítés és a szigetelés során. Az egyszerű telepítés és az extra biztonság a vízvezeték-szerelő javára válik, a zuhanyfolyóka burkolónak történő átadásakor pedig a sértetlen eredetiséget igazoló pecsét garantálja a gyárilag kivitelezett szállítási állapotot. A burkoló előnyei az egyszerű esztrichbe ágyazhatóságból, valamint a gyárilag felszerelt Seal System szigetelőmandzsettának köszönhetően a szabványos szigetelésből fakadnak.

A TECEdrainline-Evo zuhanyfolyóka a zuhanyfolyóka-kínálat összes lefolyójával, takarófedelével és egyéb alkotóelemével kompatibilis. A falsíkba illeszkedő beépítéshez egy, a fali csempe alátámasztására megvastagított rozsdamentes acél éllel rendelkező speciális változat is rendelkezésre áll. 700–1200 mm-ig terjedő hosszúságokban, illetve különböző változatokban, rozsdamentes acélból, üvegből vagy burkolható kivitelként kaphatók. A rozsdamentes acél rácsok különféle kidolgozásúak, polírozott fényes vagy szálcsiszolt matt. Aki az üveg mellett dönt, az a standard zöld, fekete és fehér színek közül választhat.

Magyarországon a La Nordica-Extraflame cégcsoport

Új, biomassza fűtéstechnikai gyártó lép 2021-ben a magyar piacra. A cégcsoportként működő észak-olaszországi vállalkozás La Nordica márkanév alatt fatüzelésű kandallókat, vízteres kandallókat, kandallóbetéteket, konyhai tűzhelyeket, Extraflame márkanév alatt pedig pellettüzelésű kályhákat és pellettüzelésű kandallóbetéteket fejleszt, illetve gyárt 1968 óta. A két márkanév alatt saját üzemeiben legyártott és a piacra kerülő termékek éves mennyisége hosszú évek óta tartósan meghaladja a 130 000 darabot, és ezzel a teljesítménnyel Európa legnagyobb gyártói közé tartozik.

A rendkívül széles termékkínálatában több mint 200 modell és modellváltozat érhető el. Az ultramodern megjelenéstől a klasszikuson át a rusztikusig, akár teljes egészében öntöttvas kialakításban vagy öntöttvas égéstérrel gyártva. A hangsúlyos megjelenés mellett legalább ennyire fontos, hogy a cégcsoport termékei teljesítik Európa legszigorúbb károsanyag kibocsájtási előírásokkal rendelkező osztrák kibocsájtási normákat is. Olasz dizájn, csúcsminőségű alapanyagok és környezet tudatosság egy eszközben. A cégcsoport termékeinek magyarországi importőre és forgalmazója a BIOKOPRI Kft.

Hiánypótló okosérzékelő a Testo kínálatában

Megérkezett a testo Smart Probes termékcsalád legújabb tagja, amely nem hiányozhat egyetlen szakember táskájából sem. A Testo okos érzékelőinél már jól ismert díjmentes mobil applikáción keresztül tudjuk vezérelni az új testo 915i hőmérsékletmérő is.  Használata teljesen vezeték nélküli, valamint egy okostelefonnal akár több ilyen érzékelő is használható egyidejűleg.

A testo 915i nagy újdonsága, hogy a Bluetooth technológiájú markolatra különböző cserélhető érzékelőket is csatlakoztathatunk. Legyen ez a termékhez dedikált 3 féle (beszúró, felületi és levegő) érzékelők valamelyike, vagy bármilyen sztenderd K-típusú érzékelő. Így vezeték nélkül mérhetünk például egy rugós csőhőmérséklet érzékelővel, egy beszúró érzékelővel vagy akár egy mágneses felületi érzékelővel. A testo Smart applikációnak köszönhetően ezek a mért értékeket elmenthetőek és dokumentálhatóak is.

Júniusban lesz a Construma

Ahogyan tavaly, úgy ebben az évben is a járványhelyzet dönti el a szervezők helyett, hogy lehet-e, és ha igen, mikor lehet rendezvényeket tartan. Amikor legutóbb hírt adtunk az idei Construmáról, Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója – egy online sajtótájékoztató keretében – még azt válaszolta kérdésünkre, hogy terveik szerint a Construma csokrot az eredetileg kitűzött időpontban, vagyis április 14. és 18. között tartják. Igaz, már akkor említést tett egy B-tervről, arra az esetre, ha a kormány márciusra is kiterjeszti a Covid-vírus megfékezése miatt hozott korlátozásokat. Nos, a B-terv máris életbe lépett, miután a kormány bejelentette: március 15-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Ennek nyomán döntöttek úgy, a Construma, a Hungarotherm és az OtthonDesign kiállítást júniusra halasztják. Az új időpont: 2021. június 2–6.

„Mindemellett természetesen folyamatosan nyomon követjük a hatályos intézkedéseket, jogszabályokat, és április 20-i hatállyal ismét megvizsgáljuk a kiállítás megvalósíthatóságát az aktuális helyzet tükrében. Amennyiben nem látjuk biztosítottnak a megrendezés felétételeit vagy a Construma csokor színvonalát, akkor további halasztást nem tervezünk, a fizikai rendezvény helyett virtuális kiállítást szervezünk az idén” – áll a szervezők sajtóközleményében.

Mattfekete csaptelepek a fürdőszobában

A fürdőszobák kialakításánál egyre nagyobb hangsúly kerül arra, hogy a funkción túl hazaérve egy nyugalomsziget, egy olyan oázis fogadjon minket, ahová visszavonulhatunk, és ahol nyugodtan relaxálhatunk a nap végén. A hangulatok kialakításában pedig óriási szerepet játszanak a színek! A fürdőszobában a hideg burkolatok és a fémes szerelvények helyett a mély, gazdag árnyalatok, matt felületek sokkal inkább alkalmasak erre a célra.

A lakberendezés területén egyre trendibbé váló színes csaptelepek a természetes, fa felületekkel kombinálva különleges légkört teremtenek és a színes csaptelepek által az egyén saját stílusa is könnyebben átadható. A Hansgrohe ezért mindenki figyelmébe ajánlja a FinishPlus sorozatának matt fekete tagjait. Az innovatív PVD technológiával készült színes felületek rendkívül tartósak és nagyfokú ellenállással bírnak a korrózióval szemben is. Ezáltal nem csak vizuális élményt nyújtanak, de a hosszabb élettartam is biztosított.