Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Vaillant termékújdonságok 2021-ben

2021/4. lapszám | támogatott cikk |  1135 |

Vaillant termékújdonságok 2021-ben

Vezető európai gyártóként a Vaillant Group minden évben számos fűtéstechnikai újdonságot mutat be, amelyek közül több termékkör Magyarországon is szerepet kap. Ebben az évben a gázüzemű és hőszivattyús hőtermelés egy-egy új termékcsaládja lép hazai szinten porondra.

A kondenzációs üzemű gázkészülékek manapság már a hagyományos hőtermelés berendezései, így újdonságnak az ecoTEC plus IoniDetect sorozat megjelenése a megváltozott égésszabályozás miatt tekinthető elsősorban, amellyel együtt természetesen egyéb újdonságok is helyet kaptak. Külsőleg ez az átalakult megjelenésben azonnal felismerhető: lapos felületek, érintőgombos kezelés és magyar nyelvű magyarázó menü. Az okostelefonon keresztül történő fűtésvezérlés egyre inkább elvárás, így az ehhez szükséges internetes átjáró (sensoNET) rendkívül egyszerűen helyezhető el és köthető be a készülék alján.

Manapság a széles modulációs tartomány (1:10) már nem számít óriási innovációnak, ellenben a teljesen elektronikus égésszabályozás, amely automatikusan képes a tökéletes égést a változó gázminőség mellett is biztosítani, még nem minden gázkészüléktípus sajátossága. Azonos befoglaló méreteinek köszönhetően az új ecoTEC plus készülékek teljesen csereszabatosak a korábbi Vaillant kondenzációs hőtermelőkkel, de tökéletesen alkalmazhatóak más gyártó régi készülékének cseréje esetén is.

A hidraulikus blokk még inkább szerelőbarát lett, amelyben a fűtési szivattyú immár LinBus kommunikációra képes, teret nyitva ezzel a szélesebb diagnosztikai, valamint paraméterezési lehetőségeknek. Az ecoTEC plus IoniDetect termékcsalád továbbra is többféle fűtő és kombi, illetve beépített tárolós verzióban lesz kapható, így továbbra is ez a termékkör kínálja majd a legszélesebb választékot a Vaillant palettán.

A gázkészülékgyártás mellett egyre nagyobb szerepet kap a hőszivattyús technika is, ezért a talajhőt hasznosító hőtermelők ebben az évben új berendezésekkel gazdagodnak: geoTHERM perform néven nagyteljesítményű hőszivattyúk jelennek meg 26, 40 és 78 kW névleges fűtési hőteljesítménnyel. A hőtermelők által előállítható maximális fűtési előremenő hőmérséklet akár 65°C is lehet, kaszkád kapcsolásban pedig maximum 8 db hőszivattyú kezelhető egyetlen rendszeren belül.

A geoTHERM perform hőszivattyúcsalád tartós, magas minőségű alkotóelemekből készül, Scroll kompresszorral (és a 26 kW-os verzióban beépített szonda- és fűtésköri szivattyúval). Gyári tartozék ezen kívül a tágulási tartály, a megfelelő kapacitású lágyindító, valamint a biztonsági szelepek. Hűtőközegként ezek a berendezések még továbbra is R410a-t tartalmaznak.

Címkép: az ecoTEC plus IoniDetect készülék-család egyik fűtőkészüléke, amely kívül és belül egyaránt megújult, és geoTHERM perform talajhő-hasznosító hőszivattyúk 26-40-78 kW-os verzióban.

HőszivattyúKazánKondenzációs kazánVaillant