Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnikaLégtechnika

Hogyan ne legyen dunsztosüveg a lakás

A felülethűtés viszonya a hővisszanyerős szellőzéssel a nyári magas páratartalom esetén

2021/4. lapszám | Erdősi Csaba |  773 |

Hogyan ne legyen dunsztosüveg a lakás

A nyári időszakban elsősorban a külső időjárásból származó pára jelent kihívást a gépi szellőzéssel ellátott épületek számára. Különösen nagy problémát jelent ez olyan helyeken, ahol a földrajzi adottságok miatt a páratartalom amúgy is magas (ilyen helyek a vízpartok, erdő melletti területek). Ha a gépi szellőzés felülethűtéssel párosul, akkor feltétlen gondoskodni kell a kintről érkező pára csökkentéséről, ellenkező esetben a hűtőteljesítmény csökkenésére vagy teljes megszűnésére kell számítani. A nyári esős napokon a magas páratartalom és a magasabb hőmérsékletű határoló felület komfort szempontból igazi „büntetés” a lakó számára. Egyes szellőztetőgépek el vannak látva külső páratartalom-érzékelővel, amely megakadályozza az emelt szintű szellőztetést, ha a páratartalom-különbség ezt indokolja. A valódi megoldás azonban a beérkező levegő páratartalmának csökkentése.

A kintről érkező páratartalom csökkentéséhez az épületgépészet hagyományos fegyverarzenáljához is lehet nyúlni, ezek a split, multisplit klímák, VRF-rendszerek, fan-coil berendezések. Természetesen ezek hűtőteljesítményével is számol a szakember. Itt felvetődik a kérdés, hogy a hűtőteljesítményt a felülethűtés vagy a klímaberendezés hivatott-e fedezni, ez akár külön cikk témája is lehet. Ha csak pára csökkentése a feladat, mobil páramentesítő is bevethető, ha az ezzel járó zajszint, további hőterhelés és karbantartásigény a lakó számára elfogadható kompromisszum.

A gépi szellőzés célja a megfelelő levegőminőség fenntartása a lakótérben, a szennyező anyagok eltávolítása (ebben az értelemben a pára is idetartozik), és a friss levegő biztosítása. Ha a kinti levegő erre nem alkalmas (pl. téli időszakban füstös és büdös, vagy a nyári időszakban túlságosan nedves), akkor a szellőztetőrendszerhez olyan kiegészítőket kell választani, ami ezeket a problémákat kezeli. Erre a központi gépes rendszerek alkalmasak, az alábbi lehetőségekkel.

A cikk még 6 004 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FelülethűtésSzellőztetés

Kapcsolódó