Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Távfűtés Fernitz-ben

2021/4. lapszám | Dr. Barcsik József |  7873 |

Távfűtés Fernitz-ben

Ausztriában, a Stájer tartomány fővárosában, a Grazi Vásár és Konferencia monumentálisnak mondható épületének termeiben, még a koronavírus-járvány előtt rendezték meg a 6. Közép- európai Biomassza Konferenciát. A rendezvény Hatékony fűtési berendezések című programpontja a Fernitz-ben létesült, biomasszára alapuló távfűtési hőközponttal ismertette meg a résztvevőket.

Fernitz Graztól mintegy tíz kilométerrel délre, a Mura folyó bal partján található, lakosainak száma csaknem 4 800 fő. A település távhőellátását biztosító Nahwärme Fernitz GmbH.-t  a cég fűtési főnöke, Robert Tulnik mutatta be a résztvevő szakembereknek. Bevezetőjében utalt rá, hogy a településen korábban gázellátó rendszer biztosította az épületek fűtéséhez szükséges tüzelőanyagot. Arra a kérdésre, hogy miért döntöttek a gázról való leválás és helyette a biomassza energetikai felhasználása mellett, azt válaszolta, hogy ez logikus választás volt. Ausztria területének 48 százalékát erdők borítják, így minden másodpercben 1 m3-nyivel gyarapszik az országban a faállomány. Erre a megújuló forrásra alapozva tűzték ki célul, hogy a települést regionális biofűtéssel lássák el. A földgázzal szemben komoly vetélytársat találtak a biomasszában. Ezért a lakosság számára versenyképes alternatívát kínáltak a fűtőmű által szolgáltatott távfűtéssel. A fűtőművet négy partnerrel együtt üzemeltetik.

A cikk még 4 831 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

NagyvilágTávhő