Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Radiátorburkolat? Jobb számolni vele!

2021/4. lapszám | Erdősi Csaba |  824 |

Radiátorburkolat? Jobb számolni vele!

Rengeteg lakás fűtését biztosítják radiátorokkal. A helyi adottságok ismeretében a tervezők egyre optimálisabb teljesítményű rendszereket terveznek, néha azonban a lakók összekuszálhatják a számításokat. Például, ha esztétikai megfontolásokból el akarják rejteni a radiátorokat. Persze egy radiátorburkolat felszerelése nem ördögtől való, de tisztában kell lenni azzal, hogy még egy túl mélyre lógó függöny is rontja a teljesítményt, úgyhogy nem árt óvatosan élni ezzel a lehetőséggel. 10–15 százalékos teljesítménycsökkenéssel mindenképpen számolhatunk.

Évtizedekkel ezelőtt rendszerint akkora teljesítményű radiátort raktak egy szobába, amely a fűtendő légköbméterenként 50–60 W-os hőleadásra volt képesek. Ez egyfajta ökölszabály volt, de a régi épületek paramétereinek általában jól megfelelt. Sőt, e rendszerek csaknem minden esetben nagyobb teljesítményűek voltak a szükségesnél, így nem okozott problémát, ha egy túl közel tolt fotel, kanapé vagy lelógó függöny, esetleg egyéb takaróelem megváltoztatta a radiátor hőleadását. Ma már nem ez a helyzet. Az épületek összesített energetikai jellemzői egyre javulnak a tulajdonosok energiatakarékossági igényei miatt, és az előírások is egyre szigorúbbak a környezetvédelmi célkitűzésekkel összhangban. Ennek megfelelően, ma már nem kaphat használatba vételi engedélyt olyan új építésű lakóépület, amelynek az összesített energetikai mutatója (az épület szokványos rendeltetésszerű használatához kapcsolódóan a különböző igények kielégítéséhez szükségesnek becsült energia mennyisége) meghaladja a 100 kWh/m²/év értéket). Ezért azután a fűtéstechnikai mérnökök sem dolgozhatnak korlátlanul nagy ráhagyásokkal, s az ökölszabály helyét átvette a gondos tervezés. Ez vonatkozik természetesen a radiátorok kiválasztására, elhelyezésére és méretezésére is. Sok felhasználó ugyanakkor azt várja el, hogy a hőleadó berendezések lehetőleg rejtve maradjanak a szem elől, anyagi vagy egyéb megfontolásokból ugyanakkor felületfűtést – padló-, fal vagy mennyezetfűtést – nem szeretnének, inkább valamilyen dekorelemmel takarnák el a radiátorokat. Ennek pedig lehetnek olyan következményei, amelyekre gondolni érdemes.

A cikk még 6 546 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Radiátor