Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Nap

Szilágyi László |  7731

„Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, Tikkadt épületgépészek szerelnek ma rajta.” Nagy valószínűséggel klímát szerelnek vagy szellőzést kiviteleznek, hiszen az egyre magasabb átlaghőmérsékletnek köszönhetően az épületeink energetikai elvárásai már jó néhány éve a hűtés javára dőltek el a fűtéssel szemben. A kánikulában derül csak ki igazán, hogy milyen jó választás volt egy hőszivattyús rendszer telepítése, ami nemcsak a fűtést, hanem a hűtést is biztosítja.

Okosépület-mutató

Avagy elég-e, ha csak az épület „okos”?

Szalai Gabriella Kinde Gergely Takarics László |  8001
1 5 (1)

Magyarországon először teszteltek okosépület-mutatót, mégpedig légtechnikai társaság multifunkciós irodatelepén. A mutató célja, hogy az építési intelligencia hozzáadott értékét kézzelfoghatóbbá tegye az épület felhasználói, tulajdonosai, bérlői és intelligens szolgáltatói számára. A minősítés önkéntes, egyelőre nem kötelező. De vajon mit is jelent ez, és egyáltalán, hogyan tesztelhető? Cikkünk ezt foglalja össze.

Digitális forradalom a vízkezelésben

Támogatott cikk |  732

A folyamatosan változó fogyasztói igények, a fejlődő technológiák, és az okosotthonok térnyerése a gépészeti megoldások piacát is átrendezi. A fogyasztók nem akarnak extra időt és energiát fordítani a gépészeti rendszerek üzemeltetésére, azonban a legmodernebb megoldásokkal is időnként foglalkozni kell. A BWT új, felhő alapú szolgáltatása azonban leveszi a fogyasztó válláról a vízkezelő berendezések üzemeltetésével járó feladatok jó részét, és hatékonyan segíti a szerviz- és partnerhálózat munkáját is.

Visszatérhetnek a napkollektorok? Aligha

Erdősi Csaba |  796
3 2.5 (2)

Tavaly november vége óta az épületek passzív besugárzása, vagyis a napenergia közvetlen felhasználása – megfelelő tájolással, jól méretezett üvegfelületekkel és egyéb eszközökkel – már nem számítható be a megújulóenergia-részarányba. Márpedig 2022. július elsejétől ez utóbbinak minden új építésű épület esetén minimum 25 százalékosnak kell lennie. Ez komoly fejtörés elé állíthatja a tervezőket, de kérdés, hogy utat nyithat-e a napkollektorok reneszánszának.

Visign for Style 25 sensitive

A higiénikus WC: a Viega működtetőlap érintés nélkül reagál

Támogatott cikk |  567

Szigorúbb higiéniai követelmények különösen megváltoztatták a napi használatban lévő termékekről alkotott véleményünket. A Viega olyan megoldást kínál a WC-k számára, amely a higiénia, a funkcionalitás és a formatervezés minőségének tökéletes kombinációját kínálja. Az új Visign for Style 25 sensitive WC-működtetőlap úgy használható, hogy a kezét egyszerűen a kívánt öblítési funkció elé helyezi, ezáltal távol tartja bőrét a baktériumoktól és vírusoktól.

Zöld távfűtés Leibnitzben

Dr. Barcsik József |  7946

A távfűtésről idehaza valamiért a nagyvárosok jutnak az eszünkbe, pedig a megoldás kisebb településeken is hatékony, olcsó és környezetbarát fűtési megoldást jelent. Persze a nagyobb üzemméret hatékonyabb működtetést jelent, ezért Ausztriában például azon dolgoznak, hogy összekössék a települések távhőrendszereit. Megnéztük, hogyan.

Geberit vizeldevezérlés

Bármilyen építési helyzethez alkalmas

Támogatott cikk |  7633

Az új, rejtett Geberit vizeldevezérlések a legtöbb építési helyzet és követelmény számára megfelelők. Valamennyi alkotóelem – úgymint a kerámia, a szifon, a vezérlés, valamint az előfali telepítés – optimálisan összehangolt egymással. Ennek eredményeképpen a vízvezeték-szerelők, a tervezők és az üzemeltetők egy megbízható rendszermegoldást kapnak.

Szivattyú a múlt századból

Morvay Béla |  745

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban most egy olyan szivattyút mutatunk be, amely gyakorlatilag egyidős a szivattyús melegvízfűtések elterjedésével. Vagyis a múlt század elején fejlesztették ki. Ez nem más, mint a Calor szivattyú.

Idegenkedünk az appoktól?

Erdősi Csaba |  7960

Megkérdeztük lapunk internetes kiadásának olvasóit, használnak-e szakmájuk gyakorlása során valamilyen okostelefonos vagy tabletes applikációt, hiszen ezekből számos olyan vásárolható vagy tölthető le ingyen, amelyek egy épületgépész számára hasznosak lehetnek. Magunk is meglepődtünk, de húsz százalék alatt van azoknak a válaszadóknak az aránya, akik rendszeres apphasználók, a bennünket olvasó épületgépészek zöme pedig jól érezhetően idegenkedik ezektől a segédletektől.

Mélygarázsok gázérzékelőinek telepítése

Lantos Tivadar |  7863

Új építésű lakások építése a nagyvárosokban már elképzelhetetlen mélygarázsok, teremgarázsok nélkül. Egyre több autó fut az utakon, a városokban a parkolás égető probléma, így jó megoldás a felszínről a föld alá telepíteni a várakozó autókat. Amíg a tisztán elektromos autók nem terjednek el igazán, addig a kipufogógázokkal a zárt terekben az épületgépészetnek számolnia kell.

Pár szó a sarokszelepekről

Erdősi Csaba |  662
2 5 (2)

Ritkán hasonlítunk össze olyan egyszerű, mégis annyira alapvető szerelvényeket e lap hasábjain, mint amilyenek a sarokszelepek. Ezekkel a felhasználók rendszerint csak akkor találkoznak, amikor beüt a baj, és a szerelvény csepegni, folyni kezd, netán beletörik a falba. Pedig ezekre az elzárószerelvényekre is igaz, hogy szükség van a karbantartásukra és ellenőrzésükre.

Sarokszelepek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7919

Öt gyártó, az ARCO, a Ferro, a Schell, a Teka és a Velekey hét szerelvényének jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A magánkutakról

Erdősi Csaba |  7994
2 5 (2)

A magánkutak létesítését és használatát szigorú előírások szabályozzák. Egyesek kényszerből – a területen, ahol élnek vagy gazdálkodnak, nincs kiépített vízszolgáltatás – mások az önellátás iránti igényből használnak, fogyasztanak kútvizet. Megnéztük, hogy tehetik ezt meg szabálykövető módon. Ebben a Dunántúli Regionális Vízmű tájékoztatója volt a segítségünkre.

Keresletoldali szabályozás

Az okostechnológiával elérhető az épületgépészeti rendszerek fogyasztáscsökkentése

Erdősi Csaba |  7839

Három piaci szereplő fogott össze annak érdekében, hogy a keresletoldali szabályozás elvét egy „pilot” projekt keretében tesztelje. Együttműködésük úttörő módon nyitja meg annak a lehetőségét, hogy az épületek gépészeti rendszereikben rejlő rugalmas tartalékokat kihasználva időszakosan csökkentsék a fogyasztást a digitális szabályozáson keresztül. Cikkünk jelentős részben a három társaság közös sajtóközleménye alapján készült.

Jönnek a hidrogénkazánok?

Erdősi Csaba |  8878
9 4.78 (9)

Radikális változásokat hozhat a fűtéstechnikában a zöld energiaforrásokra való áttérés. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben egy 400 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy 2050-re elérhetővé váljon a klímasemlegesség. Köztük néhány mellbevágó is akad, például, hogy 2025-től tiltsák be a tisztán gázüzemű fűtőberendezések forgalmazását. A gázszerelők munkája ettől még nem kerül veszélybe.

A vízemelő kos

Különös szerkezetek 1.

Papp Tibor |  9460

Korábban a mezőgazdaságban előszeretettel használták öntözéshez a vízemelő kos elnevezésű, periodikus üzemű, önvezérelt víz(erő)gépet, mely az áramló víztömeg mozgási energiáját annak hirtelen blokkolásával részben lökéshullámmá alakítva (vízütés), a folyadék egy részét magasabbra képes emelni. Ismerkedjünk meg ezzel az érdekes szerkezettel!

Klíma, étkészlet, Laokoón, madzag, távolság, Románia

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  1291
2 4.5 (2)

A legmobilabb klíma, tökéletes étkészlet, Laokoón-szerelés, madzagos rögzítés, így adta ki, távolságtartás, Romániában általános. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Vaillant, Stiebel, MMK, ACO, Samsung

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  807
1 5 (1)

Vaillant aroTHERM split telepítői gyorssegédlet, STIEBEL hőszivattyú-méretező, kamarai elismerések, ACO Nero, a fekete zuhanyfolyóka, újdonság a Samsungtól

Légcsatorna-méretezés

Appajánló

Papp Tibor |  10 575
3 5 (2)

Duct Calculator Elite névre hallgat mostani appajánlónk tárgya, amely a hűtő-, klíma-, légtechnikai szakemberek mindennapi munkáját hivatott egyszerűsíteni. Az alkalmazás lehetővé teszi a légcsatorna-méretek, áramlási sebességek, nyomásesések gyors számítását.

Karbantartás pontról pontra

Lantos Tivadar |  8018
2 5 (1)

Egyetlen készülék sem működik hatékonyan és üzembiztosan az előírt karbantartások elmulasztása esetén. Különösen igaz ez a hűtéstechnikában, ahol ráadásul a nemtörődömség miatt tönkrement alkatrészek cseréje sokszor többe kerül, mint a karbantartás. Ha pedig technológiai hűtésről beszélünk, ezt még tetézi a leállás jelentette kár.

Szabályozás okosan

Mesterséges intelligencia a változó hűtőközeg-tömegáramú rendszereknél

Lantos Tivadar |  7727

Az intelligens vezérlésnek köszönhetően akár a 7,5-ös COP is elérhető a készülékekkel. Emellett a telepítés sokkal rugalmasabb, a szervizelhetőség és a felügyelet könnyebbé, átláthatóbbá válik.

Társasházi vastüdő

Dunsztos belső udvar és ételszag

Lantos Tivadar Bokor András |  8204
1 5 (1)

Társasházi lakások esetén a megfelelő szellőztetésnek fontos szerepe van. A terjengő ételszag, a mellékhelyiségek áporodott levegője megnehezíti a társas együtt élést. Talán elsőre aprócska dolognak tűnik a szellőztető rendszer megtervezése, kivitelezése, ám valójában nem elhanyagolható szempont, és nem szabad félvállról venni azokat a problémákat, amelyek a szakszerűtlenségből adódhatnak. Nézzük, mit is okozott egy társasház életében a rosszul megtervezett , és megépített szellőztetés!

Mennyezeti termoventilátorok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7425

Hét gyártó, az Atisa, a Cairox, a Galletti, a Reventon, a Veab Heat Tech, a VTS és a WOLF készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Energiamegtakarítás a hűtéstechnikában

Hideg tárolása fázisváltó anyagokkal

Lantos Tivadar |  7690

Az energiatakarékos, gazdaságos üzemeltetés új kihívások elé állítja a gyártókat, fejlesztőket. Lapunkat körbevezették egy budapesti szerverközpontban, amelyet egy eredeti és nagy hozammal bíró fejlesztés segítségével energiatakarékosan képesek hűteni. A hazai fejlesztésű rendszer lényege, hogy a split klímák számára kedvező üzemállapotú időjárási körülmények esetén termeli meg azt a hűtési energiát, amit kedvezőtlenebb körülmények között felhasználnak. Így több mint 50 százalékot is megspórolhat az üzemeltető a hűtésre fordított villamos energián.