Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Keresletoldali szabályozás

Az okostechnológiával elérhető az épületgépészeti rendszerek fogyasztáscsökkentése

2021/7-8. lapszám | Erdősi Csaba |  6616 |

Keresletoldali szabályozás

Három piaci szereplő fogott össze annak érdekében, hogy a keresletoldali szabályozás elvét egy „pilot” projekt keretében tesztelje. Együttműködésük úttörő módon nyitja meg annak a lehetőségét, hogy az épületek gépészeti rendszereikben rejlő rugalmas tartalékokat kihasználva időszakosan csökkentsék a fogyasztást a digitális szabályozáson keresztül. Cikkünk jelentős részben a három társaság közös sajtóközleménye alapján készült.

A keresletoldali szabályozás, másképpen fogyasztóoldali befolyásolás (rövidítése az angol Demand Side Management után DSM) elsősorban a villamosenergia-rendszer egyensúlyával kapcsolatos megoldás. Lényege, hogy a villamosenergia-rendszerben a frekvencia fenntartásához a fogyasztásnak és a termelésnek minden pillanatban meg kell egyeznie.

Hagyományosan ezt az egyensúlyt úgy érik el, hogy a mindenkori fogyasztási igényt követik az erőművek termelésével. „Például, ha nő a fogyasztás, akkor erőműveket kapcsolnak be vagy nagyobb teljesítményre szabályozzák. Ugyanakkor a fogyasztói oldalon is be lehet avatkozni: új erőművek indítása helyett a fogyasztási igényt is lehet csökkenteni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EnergiahatékonyságSzabályozás