Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika

Energiamegtakarítás a hűtéstechnikában

Hideg tárolása fázisváltó anyagokkal

2021/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  7469 |

Energiamegtakarítás a hűtéstechnikában

Az energiatakarékos, gazdaságos üzemeltetés új kihívások elé állítja a gyártókat, fejlesztőket. Lapunkat körbevezették egy budapesti szerverközpontban, amelyet egy eredeti és nagy hozammal bíró fejlesztés segítségével energiatakarékosan képesek hűteni. A hazai fejlesztésű rendszer lényege, hogy a split klímák számára kedvező üzemállapotú időjárási körülmények esetén termeli meg azt a hűtési energiát, amit kedvezőtlenebb körülmények között felhasználnak. Így több mint 50 százalékot is megspórolhat az üzemeltető a hűtésre fordított villamos energián.

Az energiahatékonyság növelésére folyadékhűtős rendszerekben számos példával találkozhatunk, azonban egy fiatal magyar fejlesztőcsapat megoldása egészen eredeti. A szakemberek egy fővárosi szerverszoba hűtési rendszerén mutatták meg innovációjukat, melynek kissé elnagyolt megfogalmazásban az a lényege, hogy megfelelő tárolás segítségével éjszaka előre megtermelhetővé válik a nappali csúcsidőszakban szükséges hűtési energia. Ez jelentős, 20-50%-os energiamegtakarítást tesz lehetővé, hiszen a rendszerek a hűtési energiát költséghatékonyabban tudják megtermelni az éjszakai hűvösebb időszakban, mint napközben – köszönhetően annak, hogy alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a kompresszornak kisebb nyomáskülönbséget kell létrehoznia.

A cikk még 15 726 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Klíma