Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Jönnek a hidrogénkazánok?

2021/7-8. lapszám | Erdősi Csaba |  8427 |

Jönnek a hidrogénkazánok?

Radikális változásokat hozhat a fűtéstechnikában a zöld energiaforrásokra való áttérés. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben egy 400 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy 2050-re elérhetővé váljon a klímasemlegesség. Köztük néhány mellbevágó is akad, például, hogy 2025-től tiltsák be a tisztán gázüzemű fűtőberendezések forgalmazását. A gázszerelők munkája ettől még nem kerül veszélybe.

A nemzeti kormányok a világ számos országában dolgoztak ki különböző modelleket a klímasemleges gazdaság megteremtésének az irányába. Az elgondolások túlnyomó része a zöldáramtermelés (nap és szélenergia) és hőszivattyú kombinációján alapul. Néhány gyártó ugyanakkor már eddig is szembement ezzel a modellel, és a hidrogénben vélte felfedezni a helyzet kulcsát.

Létező termékek

Tavaly ősszel az egyik neves európai kazángyártó Magyarországon is bemutatta a részben hidrogénnel üzemelő kazánját. A 2020 tavaszi utrechti nemzetközi kiállításon a vásár különdíját elnyerő berendezést 2019 óta használják tesztüzemben a hollandiai Rozenburgban, Rotterdam közelében. A projektben 25 ház központi fűtését látják el földgáz helyett részben hidrogénnel. A helyi szabályozások miatt egyelőre csak a hőenergia 8 százaléka származhat a hidrogén elégetésével nyert energiából, de a projekt kiváló arra, hogy bizonyítsa, a hidrogénből nyerhető energiában mekkora lehetőségek vannak – legalábbis ezt állítja a gyártó, amely két tényezőre hívja fel a figyelmet. Az első tényező a már üzemelő, és a ház fűtési rendszerébe implementálható hidrogénkazán, amely méretre és kinézetre is megtévesztésig hasonlít a hagyományos gázkazánokhoz. A másik jelentős tényező a hálózat, amely a hidrogén transzportálását lehetővé teszi.

A cikk még 13 138 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HidrogénKazán