Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ha decemberben előfizet a VGF-re, +2 lapszámot ajándékba adunk! >>>

Szakmatörténet

Szivattyú a múlt századból

2021/7-8. lapszám | Morvay Béla |  380 |

Szivattyú a múlt századból

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban most egy olyan szivattyút mutatunk be, amely gyakorlatilag egyidős a szivattyús melegvízfűtések elterjedésével. Vagyis a múlt század elején fejlesztették ki. Ez nem más, mint a Calor szivattyú.

A Calor típusú szivattyúkat kis teljesítményfelvétel és egyszerű felépítés jellemzi. A meghajtómotor peremes, tengelye benyúlik az öntöttvas szivattyúházba, erre ékelték fel a különleges kialakítású, bronzból készült járókereket, ami nem akadályozza az áramlást, ha a szivattyú áll. Ezt a gravitációs átáramlást segítették még a nagy átömlőnyílások. A szivattyú és a motor tehát egy egységet képez, ezért Monoblokk keringtető szivattyúként szerepel a katalógusban a Calor sorozat.

A Calor típusú szivattyúk metszetrajza és alkatrészjegyzéke

1. Calorház, 2. Szívófedél, 3. Véganya, 4. Járókerék, 5. Betét, 6. Alappersely, 7. Tömítés, 8. Tömszelence, 9. Tömszelence anya, 10. Motor hosszabbított tengelyvéggel, 11. Szórógyűrű

A Calor szivattyúval szállítható víz maximális hőmérséklete 80 °C, bár például a Szerelvényértékesítő Vállalat 1975-ben kiadott katalógusában az „egyfokozatú forróvíz szivattyúk” csoportjában szerepel, és alkalmazási területként max. 95 °C vízhőmérsékletet jelölnek meg.

További jellemzők:

  • Kis emelőmagasság (450-3700 v.o.mm) és nagy vízszállítás, max. 100 m³/h
  • Csendes, rezgésmentes üzem.
  • Karbantartást alig igényel.

A Calor szivattyúk négy méretben készültek: NA 50, 80, 100, 130, két fordulatszámú motorral: 960, illetve 1440/perc. A viszonylag alacsony fordulatszáma biztosította a hosszú élettartamot és a zajszegény üzemeltetést. Elsősorban központi fűtések, illetve melegvízrendszerek vizének keringtetésére ajánlották ezt a szivattyút. A beépítési példák jól mutatják, hogy a szivattyú a rendszer leürítése nélkül kiszerelhető. Bár muzeális tárgyról beszélünk, időtálló konstrukció, ma is gyártják.

MúzeumSzivattyú