Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mélygarázsok gázérzékelőinek telepítése

2021/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  7847 |

Mélygarázsok gázérzékelőinek telepítése

Új építésű lakások építése a nagyvárosokban már elképzelhetetlen mélygarázsok, teremgarázsok nélkül. Egyre több autó fut az utakon, a városokban a parkolás égető probléma, így jó megoldás a felszínről a föld alá telepíteni a várakozó autókat. Amíg a tisztán elektromos autók nem terjednek el igazán, addig a kipufogógázokkal a zárt terekben az épületgépészetnek számolnia kell.

A személyautók, teherautók égéstermékében – elsősorban részüzemben (indításkor, lassú menetben) – több mérgező gáz is található. A sorból ki kell emelni a szén-monoxidot, amely akár halált is okozhat. De a nitrogén- oxidok is lehetnek kellemetlen hatással az emberi szervezetre, orrirritációt, vagy akár tüdőgyulladást okozhatnak. A szálló por is jelentős kockázati tényező, elsősorban a korom, a különböző rákkeltő anyagokról nem is beszélve. Fontos tehát a parkolóházak védelme a keletkező füstgázok ellen. Mivel a CO mérése a legegyszerűbb és legfontosabb, valamint az üzemanyag elégetésekor ebből jelentős mennyiség keletkezhet, ezért a parkolóházakba, garázsokba telepített érzékelők szén-monoxidot mérnek.

Kifejezetten garázsok egészségügyi biztonságával hazai rendelet nem foglalkozik, azonban megemlíthetjük a 25/2000 (IX.30) EüMSzCsM együttes szabályzását a munkahelyek kémiai biztonságáról. Ez az európai szabvány a lakóépületekben folyamatos használatra tervezett, villamos üzemelésű szén-monoxidgázérzékelő készülék szerkezetére, vizsgálatára és működésére vonatkozó általános követelményeket írja elő. A készüléket hálózatról vagy elemmel lehet táplálni. Ez a készülék figyelmeztető jelet ad egy bizonyos CO-mennyiség felhalmozódása esetén, így az ott tartózkodók reagálni tudnak, mielőtt jelentős kockázatnak lennének kitéve.

A cikk még 10 222 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

COCO-érzékelő