VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2007. december

Munkahelyi ártalmak az építőiparban

lonka Mária |  4450
1

A munkahelyi ártalmak különböző betegségek forrásai lehetnek. Ez alól egyetlen iparág sem kivétel. Az építőiparban számos olyan anyagot használtak fel az elmúlt évtizedekben, amelyekről utólag kiderült, hogy káros az egészségre, esetleg rákkeltő. Az egészség megőrzése a megelőzéssel kezdődik.

Egy külszolgálatos fűtőberendezés

 2187

Egy külszolgálatos fűtőberendezés cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Közös lónak túrós a háta

 2045

Az alábbi tanulságos történet arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy vannak olyan szerelői helyzetek, amikor a hiba feltérképezése, a megoldás kiválasztása és megvalósítása azért nem történhet meg megfelelően, mert nincs olyan gazdája az adott feladatnak, aki az említett munkafázisokat saját hatáskörében végigvinné. Különösen érdekes a sztori az épületgépészet és villanyszerelés összefüggései miatt.

Nemzeti megújuló stratégia II.

 2245

Nemzeti megújuló stratégia II. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáztelepek Németországban III.

Dr. Barcsik József |  2957

Biogáztelepek Németországban III. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Koncepciós hibák A-tól Z-ig?

Meyer József |  2553
1

A 2002-ben napvilágot látott "Építési hibák A-tól Z-ig" című elegáns katalógus a legjellemzőbb kivitelezési problémákat veszi számba.

Arcképes gázszerelő igazolvány

Pataki Krisztina |  2957

Az alábbi cikkben a gázszerelői igazolvány "gazdái" ismertetik a jelenlegi helyzetet.

Személyi jövedelemadó

 2215

Az Alkotmánybíróság ez év február 27-én megszüntette az elvárt jövedelem adóztatásáról szóló törvényt, azzal az indokkal, hogy az adóalanyok olyan jövedelem után fizetnének, amit esetleg meg sem szereztek. Ennek ellentéte-lezésére 2007 májusában új törvénymódosítás került elfogadásra.

Kapaszkodik a távfűtés

 2261

Kapaszkodik a távfűtés cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A Legionella Safe koncepció

Hosszú István |  2384

Az Utrechtben 2006 januárjában megtartott VSK kiállításon történt bevezetése óta az új Legionella Safe Koncepciót már különböző módokon alkalmazzák Európában.

Sokadszor a kazánok biztosításáról

Cséki István |  2373

Már többen (köztük én is), többször írtak e lap hasábjain a kazánok biztosításáról, és gyanítom, nem ez a cikk lesz e témában az utolsó. 30 évvel ezelőtt még nem is beszéltünk másról, csak a nyitott tágulási tartályról. Ma pedig alig esik róla szó, helyette a zárt tágulási tartály lépett elő főszereplővé.

Lakóépületek hőmérséklet-szabályozóinak családfája

Szűcs Péter |  2367

Modern világunkban több energiát használunk mindennapi életvitelünk biztosítására, mint eddig bármikor. Otthonainkat igyekszünk egyre nagyobbakra cserélni, alapvető elvárás a meleg szoba, amit egy mozdulattal tudunk felfűteni. A drasztikusan emelkedő gázár és a következményeként megjelenő magas gázszámla azonban mindenkit takarékosságra int. Fűtési költséget csökkenteni azonban általában csak nagyon drága beruházással lehet. Egy családi ház külső hőszigetelése vagy nyílászáróinak cseréje általában milliós nagyságrendű tétel. Társasházak, többszintes, illetve többgenerációs családi házak esetén, ahol központi hőtermelő biztosítja az épület fűtési hőigényét, állandóan visszatérő kérdés, hogyan szabályozzuk fűtési rendszerünket? Az alábbi cikkben a legegyszerűbb megoldásoktól kiindulva, az időjáráskövető elektronikákon át, a több hőtermelő szabályozására is alkalmas hőenergia-menedzserekig lépésről-lépésre áttekintjük a lehetséges megoldásokat.

Változások a földgázpiacon

Szilágyi Zsombor |  2993

2006 elején megismerhettük a kormány új tervét a földgázpiac átalakításának meggyorsítására és a teljes EU-konformitás biztosítására. Az EU által elvárt 2007. július 1-jei teljes piacnyitást a magyar kormány is biztosítja azzal, hogy minden fogyasztó szabadon választhat ellátót, legalábbis a jogszabályok szintjén. Az EU másik elvárása az állami befolyás minimalizálása a földgázpiacon: források, kapacitások, árak, ellátási kötelezettségek szabályozásának megszünteté- se a fogyasztók legtöbbje esetében. Az EU-rendelkezések csak az alacsony alkuerejű fogyasztók (lakosság és bizonyos kisfogyasztók) esetében enged meg állami szabályozást, kizárólag a fogyasztók érdekei védelmében.