Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Arcképes gázszerelő igazolvány

2007/12. lapszám | Pataki Krisztina |  3609 |

Figylem! Ez a cikk 17 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az alábbi cikkben a gázszerelői igazolvány "gazdái" ismertetik a jelenlegi helyzetet.

A tudásalapú gazdaság kialakításának alapvető feltétele a jól képzett szakembergárda megléte. Ennek érdekében kiemelt fontosságú az oktatás - képzés és továbbképzés - hatékonyságának nö-velése, illetve minden olyan lehetőség biztosítása, amely az új, korszerű technika és technológia befogadását elősegíti. A felsoroltakon kívül - főleg az ún. "veszélyes üzemágaknál", mint például a gázszerelői tevékenység - kiemelt fontosságú a munka-, tűz- és balesetvédelmi előírások betartása és betartatása. Éppen ezért a gázszerelők képzése és továbbképzése a vagyoni, élet- és környezetvédelmi követelmények elsajátítását is megkövetelik.

Az OKJ-s képzésekben történt változások szükségessé tették a gázszerelők nyilvántartásáról szóló 28/2006. (V. 17.) GKM rendeletben felsorolt képzések jogutódjának meghatározását, amelyet az 1. sz. melléklet - az MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) honlapján (www.mkeh.gov.hu) is megtalálható - tartalmaz. Ezzel párhuzamosan - az említett rendelet 7. §-a megjelent a GET 22. §-ára történő hivatkozás alapján - a Gázipari Műszaki Szakbizottság elkészítette a kiegészítő képzés tematikáját, amelyet minden olyan gázszerelőnek, aki a rendeletben előírt felülvizsgálati tevékenységet el kívánja látni, el kell végeznie. Az említett kiegészítő képzés 8 órás tanfolyami felkészülést ír elő, ami után szóbeli vizsgát tesznek a résztvevők. A szóbeli - amely mintegy 20 A és B kérdést tartalmaz - képzés profilját az MKEH Humánpolitikai Osztálya hagyja jóvá a szükséges szakmai egyeztetések után. Ugyancsak az MKEH jelöli ki a 3 tagú vizsgabizottság elnökét a Gázipari Műszaki Szakbizottság által összeállított szakmai név- és címjegyzék alapján.

Véleményünk szerint az említett kiegészítő képzés tananyaga megfelel a vele szemben támasztott és a GKM Energetikai Főosztálya által jóváhagyott követelményeknek. Az MKEH az általa delegált szakmai elnökök által folyamatos információt és egyben garanciát is kap a kiegészítő képzés színvonalára vonatkozóan.

Idáig az általános 5 évenkénti továbbképzést végző 12 intézményből (lásd 2. sz. melléklet) öt - Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, OKTÁV Továbbképző Központ, Dunagáz Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt., Eurokt-Aka-démia Szakképző és Szakmai Szolgáltató Kft., Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola - kért és kapott jogosultságot a kiegészítő képzés szervezésére, illetve vizsgáztatására vonatkozóan. Jelenleg 5209 regisztrált gázszerelőből 177 rendelkezik a GET 22. § által előírt felülvizsgálatra vonatkozó jogosultsággal. Az intézmények jogosultsága 2008. december 31-ig érvényes, majd a továbbiakban nyilvános pályázat útján kívánjuk kiválasztani a továbbképzésre jogosultakat. Tervünk szerint a közeljövőben kezdeményezzük a 28/2006. (V. 17.) GKM rendelet felülvizsgálatát. A jelenlegi igényekhez és követelményekhez jobban igazodva kívánjuk elvégezni a szükséges módosításokat. A módosítási tervezetet széleskörű szakmai és jogi egyeztetés után megküldjük a GKM illetékes főosztályára további intézkedésre.