Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Biogáztelepek Németországban II.

2007/11. lapszám | Dr. Barcsik József |  2701 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Arne Ritzmann mérnök 2007 júliusában szervezett szakmai utat Németország egyik tartományába, Szászországba, ahol hét biogáztelepet tanulmányoztak az érdeklődő magyar szakemberek. Az általában gazdaságokban, szövetkezetekben kialakított telepeken a biogázt főként szarvasmarhatrágyából és a gazdaság földjén megtermelt növényi anyagok felhasználásával állítják elő. Mostani számunkban a Gundorf-i létesítményt mutatjuk be.

A Lipcse melletti Gundorfban található biogázüzem a saját telepein lévő marhatrágyát, kukoricasilót és szilárd trágyát dolgozza fel. A szubsztrátum először az előtartályba jut, amelynek a telítettségét az üzem monitorjáról a kezelő – a folyamat többi paramétereivel együtt – folyamatosan ellenőrizheti. Az előtartályban lévő anyag keveréséről egy keverőszerkezet gondoskodik. Innen egy 18,6 m³/h volumenű szivattyú szállítja az erjesztő anyagot a fermentorba. A tartályban elhelyezett vészszintkapcsoló gondoskodik szükség esetén a szivattyú leállításáról. A betáplált közeg üzemi hőmérsékletét 38,8 °C-on tartják. A fermentorban lévő szubsztrátum homogenizálásáról a tartály tetejéről függőlegesen benyúló keverőszerkezet gondoskodik. A tartályban kivált biogáz innen egy külső, függő- leges elrendezésű kéntelenítőbe kerül, ahol a kénhidrogén-tartalmát csök- kentik.

A kéntelenítőből a 29,8 °C-ra lehűlt, 1,6 pH-értékű biogáz a gáztárolóba kerül, melynek telítettségét műszer figyeli. A biogázt egy kompresszorral sűrítik, majd a gáz egy szerelvénysoron keresztül (175,4 m³/h) a gázmotorba kerül. A BHKW (Blokheizkraftwerk), azaz az erőműblokk, amely villamos energiát termel a biogáz felhasználásával, a keletkező hulladékhőt pedig hasznosítja, egy konténerben kapott helyet.

A motorral meghajtott generátor sarkain 230 kW teljesítményt vesznek le, 222 kWh elektromos energiát termelnek. A gázmotor hulladékhőjét innen egy szivattyú szállítja a hőcserélőre, amely 39,9 °C-ra melegíti fel a fermentor fűtési közegét. A lehűlt „hűtőfolyadék” visszajut a BHKW konténerházába.

A BHKW rendszer számára önálló hűtési rendszert is kiépítettek, hiszen a technológia nem tudja felvenni a keletkező összes hulladékhőt. A gáztalanított szubsztrátum a végtárolóba jut, ahonnan trágyaként a szántóföldjeiken szétterítve hasznosítják.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem