Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egyszerűsített építési bejelentés – valóban egyszerű?

2016/3. lapszám | Lantos Tivadar |  3702 |

Egyszerűsített építési bejelentés – valóban egyszerű?

Egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az építkezések a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám egyelőre rengeteg a kérdőjel. A kérdések megválaszolására építési jogi konferenciát szerveznek a Szent István Egyetemen, ennek alapján foglaltuk össze a legjelentősebb változásokat.

Január 1-től jelentős jogszabályváltozások léptek hatályba az építésügyben: a bürokráciacsökkentés elvét szem előtt tartva bevezették az úgynevezett egyszerű bejelentési rendszert.

Ennek következtében idén már nem kell, nem lehet építési engedélyezési eljárást indítani a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépületeknél. Az építés tényének bejelentése után 15 nappal az új törvény szerint már meg is lehet kezdeni a munkálatokat, ráadásul a bejelentésért illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni. Az épület tervezése és kivitelezése ugyanakkor továbbra 
is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően történhet.

A változás elvileg egyszerűsíti az építőipari folyamatokat, ám egyelőre rengeteg körülötte a kérdőjel. Az építésügyi hatóságok egyszerű bejelentéssel kapcsolatos feladatait Baksa Lajos településmérnök, építésügyi hatósági irodavezető részletezte.  
– Az építésügyi hatóságokhoz már 2016 első napjaiban megérkeztek az első egyszerű bejelentések. Egyelőre még kevesen tudják, hogy nem puszta bejelentésről, tényközlésről beszélhetünk a hatóság felé, a szabályszerű bejelentésnek szigorú tartalmi követelményei vannak – mondta el a szakember. A másik fontos kérdés az ellenőrzés. Az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezésének ellenőrzéséről Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő tartott előadást.

Ha egy családi ház kivitelezése három év előtt befejeződik, akkor nem kell fizetni. Három év után viszont minden évben emelkednek a fizetendő díjak, amit a táblázat tartalmaz. Tíz éven túl a bizonyítvány iránti kérelmet a hatóság elutasítja, és az épületet el kell bontani. Ebben a tíz éves intervallumban az építés bármikor megkezdhető.

A bejelentéstől számított évek száma Fizetendő igazgatási szolgáltatási díj
0–3 díjmentes
3–4 200 000 forint
4–5 400 000 forint
5–6 600 000 forint
6–7 800 000 forint
7–8 1 000 000 forint
8–9 1 200 000 forint
9–10 1 400 000 forint

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Jogszabályok