Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ivóvíz-higiénia a pangás elkerülése révén

2016/3. lapszám | Szebellédi Tamás |  695 |

Ivóvíz-higiénia a pangás elkerülése révén

Sok más országgal ellentétben Magyarországon bőven áll rendelkezésre kiváló minőségű víz. Az, hogy a drága ivóvíz mindig tiszta, friss és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban érkezzen a vezetékből a csapolókhoz, alapkövetelmény az épületgépészeti rendszerekkel szemben. A tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés és a karbantartás területén is különösen magasak az elvárások. Az ivóvíz-higiéniával szemben támasztott követelmények a jövőben tovább fognak nőni. A higiénia mellett az ivóvízrendszerek megbízhatósága és tartóssága is döntő szerepet fog játszani.

Intelligens csővezetés

A kifogástalan szerelési anyag mellett a megfelelő méretezés, az intelligens csőhálózat-kialakítás, valamint a pangás elkerülése a döntő tényező a higiénia javításához. Ugyanis ha az ivóvíz túl sokáig marad mozdulatlanul a vezetékben, és emellett még kritikus hőmérsékleti tartományokat is elér, akkor a mikroorganizmusok számára ideális növekedési körülmények állhatnak elő. Ez a veszély a ritkán használt vételezési helyeket fenyegeti, amilyenek például a vendég WC-k, a kerti csatlakozók vagy a ritkán használt kiöntők a pincében. Így könnyen szennyeződési források jöhetnek létre, amelyek egy különben kiválóan használt rendszert is újra és újra „megfertőzhetnek” mikroorganizmusokkal.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Számos lehetőség nyílik tehát az ivóvíz minőségének egészen a legutolsó csapolóig való szabványos biztosítására. Intelligens csőhálózat-kialakítással elkerülhetők a pangó szakaszok, ugyanis csak a „víznek folynia kell” vezérelvet követve lesz az ivóvízvezeték-rendszer egy kerek egész. Az ember legfontosabb élelmiszere, az ivóvíz így a legjobb minőségben jut el az utolsó csapolóhoz is.