VGF&HKL szaklap

Vegyünk elégtételt a h–x diagramon!

2016. március 17. | Fehér Zsolt |  600 | |

Vegyünk elégtételt a h–x diagramon!

A bajok sokak tanulmányai során már felütötték a fejüket. Mire is gondolok? Itt van mindjárt a Mollier- vagy h–x diagram! Jó-jó, hagyjuk az ijesztgetést. Nyilván ez a diagram volt az, ami vizsgákon beugróként jó pár kollégának komoly felindulást és rémületet okozott. Nem baj, túl van rajta mindenki. Most inkább jellemzően kedves félmosolyt csal az arcunkra, hiszen régi „szép” emlékeket hív elő bennünk.

Gondolhatnánk, hogy ez a fránya ábra már nem kísért senkit a múltból, nem ugrik elő a szekrényből, mint valami rég megporosodott gyermekkori mumus. Aztán mégis! Igaz, ha azt gondoljuk, hogy minden bajunk eredője kizárólag a h–x diagram, akkor tévedünk. Ez olyan, mint ha Newtont okolnánk a gravitációért, hiszen ha ő nem fedezi fel, akkor most nem kellenének emelőgépek és nem kellene fogyókúráznunk sem! Na kérem, ugyanígy semminek sem okozója ez a diagram. Akkor meg mit ijesztgetek itt vele becsületben megőszült szakembereket?

Mert ezzel is úgy áll a dolog, akárcsak szegény Newtonnal. Nem a gravitáció leírása és nem is a h–x diagram okozzák a problémát, hanem inkább a megoldást vetítik előre!

Munkánk során számtalanszor találkozunk a hűtőházak, hűtőkamrák, mélyhűtött terek esetében a jegesedés problémájával. Mi az, hogy találkozunk? Mindennapjaink része és életünk egyik megkeserítője! Hiszen az ilyen terek tulajdonosaiban, üzemeltetőiben joggal merül fel a kérdés, hogy miképpen lehetne ezt a jelenséget kiküszöbölni? Miről is van szó?

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés