Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Energiatudatos építés: több mint hőszigetelés!

2016/3. lapszám | támogatott cikk |  1204 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Energiatudatos építés: több mint hőszigetelés!

Átfogó, komplex tájékozódásra ad lehetőséget az Öko City kiállítás. Ha energiamegtakarítási célú épületfelújítás kerül szóba, a laikus embernek jó eséllyel először a homlokzati falak hőszigetelése jut eszébe; talán azért, mert az ilyen témájú cikkeket leggyakrabban efféle „hőszigeteléses” fotókkal szokták illusztrálni. Aki kicsit utánajár a dolognak, az már tudja, hogy ennél jóval többről van szó, és az alaposabb tájékozódás igénye is felébred benne.

Az épületgépész szakemberek – teljes joggal – arra hívják fel a figyelmet, hogy a hőszigeteléshez hasonlóan fontos, sőt, azt logikailag meg is előzi a fűtő- és hűtőberendezések korszerűsítésének, cseréjének kérdése. Hiszen a hőszigetelésnek „csak” az a dolga, hogy a kellemes belső hőmérsékletet a falakon belül tartsa, ám e hőmérséklet előállítása a barátságtalanabb időjárási viszonyok között mesterségesen, műszaki berendezésekkel történik – egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal, milyen költségekkel. Mások – ugyancsak teljes joggal – a nyílászárók légzáró kialakításának fontosságát hangsúlyozzák, ami viszont szellőzéstechnikai kérdéseket is felvethet, azaz ismét visszakanyarodtunk az épületgépészet szakterületére.

Összességében tehát az szolgálja a legjobban az energiatudatos felújítások – és persze az ilyen jellegű új házak építésének – ügyét, ha a laikus építtetők is felismerik, hogy komplex, több szakterület együttműködését igénylő beruházásokról van szó. Szakembereinknek is ezt kell tudatosítaniuk mindenkiben.
Jó lehetőség erre a Construma szakkiállítás keretében immár évről évre megrendezett Öko City kiállítás, mely az energiatudatos, környezetbarát építés és felújítás témaköréről igyekszik átfogó képet nyújtani – pontosan ilyen komplex szemlélettel. (A rendezvényt idén április 6. és 10. között lehet látogatni a Hungexpo vásárterületén, a D pavilonban.)

A környező standokon további szerkezeti részletek és berendezések is tanulmányozhatók, a kapcsolódó termékekről, szolgáltatásokról közvetlenül a forgalmazóktól lehet felvilágosítást kapni. Vagyis az általános tájékozódás fázisában lévő építtetők éppúgy juthatnak itt szemléletformáló inspirációkhoz és ötletekhez, mint azok, akik – akár építtetőként, akár szakemberként – korábban már többé-kevésbé beleásták magukat a környezet- és energiatudatos építés témakörébe.
Az Öko City ráadásul nem csak műszaki információkkal várja az érdeklődőket: idén is működik itt a tájékoztatósziget, ahol az aktuális építési jogszabályokról, az építésügyi előírásokról, az energetikai követelményekről és a pályázati lehetőségekről is pontos felvilágosítást kaphatunk.

További információk a kiállításról a www.okocity.hu címen találhatók.

Kiállítás


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem