Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Változik az épületek energetikai tanúsítása

2016/3. lapszám | Lantos Tivadar |  1190 |

Változik az épületek energetikai tanúsítása

2016. január 1-től jelentős mértékben módosultak az energetikai tanúsításra vonatkozó követelmények, jogszabályok. Ennek köszönhetően az épületre vonatkozó besorolás, a számítás módja is változott. A változások számos kérdést, problémát vetítenek a szakma elé, melyeket dr. Csoknyai Tamás, a BME docense ismertetett a VGF szaklappal.

Közel nulla energiaszintű épületek

Múlt év szeptemberében született meg a jogszabálymódosítás, amely egyrészt megváltoztatja a TNM rendeletet, másrészt átalakítja a 176/2008-as kormányrendeletet. Kis mértékben módosultak az energetikai tanúsítványokhoz kapcsolódó számítási szabályok, és nagymértékben a tanúsítás, az épület-, lakásbesorolás módja. A jogszabály több lépcsőben lépteti életben módosításokat. Ám ha az építtető uniós pályázati forrásokat vesz igénybe, akkor már az ún. „költségoptimum” követelményrendszernek kell teljesülnie, ellentétben egy normál beruházás megvalósításával, ahol van némi türelmi idő. Normál beruházásoknál a költségoptimum követelmények 2018-tól lépnek életbe, az épületek energetikáját tekintve a közel nulla követelmény 2019-től, illetve 2021-től kerül bevezetésre.
Az új jogszabályi módosításnak köszönhetően a közel nulla követelmény pontosításra került. Ez a távoli jövőnek tűnik ugyan, de már most oda kell figyelni! Ha valaki ma benyújt egy építési engedélyt, akkor az 5 évig érvényes, így ha az építkezés elhúzódik, már szembe kell néznie a 2021-es szabályozás új rendelkezéseivel, és közel nullás energiaszintű házat kell terveznie, különben nem fog használatbavételi engedélyt kapni.
Mit fog jelenteni ez a követelmény az épületekre vonatkozóan a gyakorlatban?  A jogszabály azt mondja, hogy a közel nulla energiaszintű követelmény lakóépületekre 100 kWh/m² év fajlagos primer energiafelhasználás alatt teljesül, valamint 25 százalék megújuló energiaforrásokból kell, hogy származzon. Az oktatási és irodaépületekre is fix értékeket határoztak meg.  Ez jelentős változás a korábbiakhoz képest, ahol a felület és a térfogat arányában változott a követelmény.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés