Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Grundfos tervezői oktatások 2016

2016/3. lapszám | támogatott cikk |  664 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Grundfos tervezői oktatások 2016

Az Európai Unió területén az elmúlt években több, a szivattyú technikát is érintő direktíva lépett életbe. Ezen irányelvek célja a környezetünk fokozottabb védelme, az energiahatékonyság növelése, ezáltal a villamosenergia-fogyasztás csökkentése. Az Európai Unió teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 30%-át a környezetünkben sokszor észrevétlenül üzemelő villanymotorok energiafelhasználása teszi ki.

A modern élet elképzelhetetlen lenne a csapból folyó ivóvíz, csatornahálózat, fűtés, hűtés és szellőzés nélkül, mely rendszerek nélkülözhetetlen elemei a villanymotorok, az azok által meghajtott gépek, szivattyúk, ventilátorok.

A Grundfos, mint a világ egyik vezető szivattyúgyártója, élen jár a korszerű technológiák fejlesztésében és alkalmazásában. Mindezek célja nem csak a szigorodó jogszabályi környezetnek való megfelelés, hanem felelősségvállalás a környezetünk megóvása, a fejlődés fenntarthatósága érdekében is.

Az elmúlt időszakban számtalan – a szivattyútechnikában egyedülálló – innováció valósult meg, ám a mindennapi gyakorlat azt igazolta vissza, hogy bár a felhasználók a szabályozás jogi hátterével tisztában vannak, a technológia gyors léptékű fejlődésével nem tudtak lépést tartani. A piac – az épülettulajdonosok, beruházók, üzemeltetők – részéről is érzékelhető egy szemléletváltás, igény a modern technológiájú, energiahatékony berendezések alkalmazására. Ezek az igények a beruházások tervezőinek, kivitelezőinek mindennapi munkájára is hatással vannak, és gyakran kihívások elé állítják őket.

Az épületgépész tervezők szivattyús szakmai tudását elmélyítendő, a Budapesti Műszaki Egyetemmel összefogva átfogó, tematikus oktatássorozatot indítottunk. Ennek keretein belül a jelentkezők a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének hidraulikai és eljárástechnikai (Stokes) laboratóriumában az elméleti oktatás mellett gyakorlati példákon keresztül sajátíthatják el az új ismereteket.

A 2013-ban Grundfos-támogatással megújult Stokes Labor ideális környezetet biztosít az oktatásnak, hiszen számtalan épületgépészeti alkalmazás és rendszerkialakítás valósult itt meg. A szolár, konvekciós és padlófűtési köröktől kezdve a nyomásfokozó rendszeren át egészen a szennyvízátemelő telepekig lehetőség van a legújabb technológiákkal megismerkedni.

Az oktatássorozat első előadása a szivattyúk helyes kiválasztásáról és a fűtési, hűtési rendszerekben történő szabályozásáról szól. A szivattyú kiválasztásának legalapvetőbb eleme, hogy „hova választjuk ki a szivattyút”. A szivattyú működése és élettartama szempontjából nem mindegy, hogy a jelleggörbe mely részén fog a szivattyú üzemszerűen működni, illeszkedni fog-e a szivattyú szabályozása a rendszer változó üzemállapotaihoz, lesznek-e esetlegesen zajproblémák, súlyosabb esetben kavitálhat-e a berendezés. Szintén fontos megvizsgálni az esetlegesen víztől eltérő paraméterű (fagyálló) folyadékok szállításának hatásait is, és hogy az arra alkalmas berendezés kiválasztásánál milyen szempontokat kell figyelembe venni. Az oktatáson tárgyaljuk, hogy az egyes – értéktartó, követő, adaptív – szivattyúszabályozási módok hogyan illeszthetők optimálisan az egyes változó vagy állandó térfogatáramú fogyasztói hálózatokhoz, vagy hogyan alkalmazzuk a korszerű elektronikus keringtető szivattyúk mérő és diagnosztikai funkcióit a szabályozás ideális beállításához. Az intelligens berendezések kapcsán kitérünk a szivattyúk terhelésmegosztására, a külső vezérlőberendezés nélküli szivattyúcsoport-szabályozás megvalósítására, és végigvesszük a HMV rendszerekben alkalmazható berendezéseket és szabályozási módokat. A kiadós ebéd után az elméleti részben elhangzottak megértésére, elsajátítására a laborban lévő szivattyúkon, berendezéseken gyakorlati példákon keresztül biztosítunk lehetőséget.

Amennyiben ön vagy munkatársai szívesen részt vennének oktatásunkon, keresse Földesi Anikót!

www.grundfos.hu

Grundfos


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem