Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Idén a légkezelőket is utolérte az ErP

2016/3. lapszám | Lantos Tivadar |  823 |

Idén a légkezelőket is utolérte az ErP

Tovább dübörög az ErP, ez alkalommal megnézzük, hogy az ökodizájn irányelvek fényében mi változott a légtechnikában 2016. január 1-jével.

Jelentős energiamegtakarításra számítanak

Az Európai Bizottság 1253/2014 EU rendelete szabályozza a légtechnikai berendezésekre vonatkozó ökodizájn irányelveket. Sok más rendelkezés korábban érvénybelépett már, gondoljunk csak az energiatakarékos fényforrásokra vagy a szivattyúkra. A szellőzőgépek esetén a direktíva első része ez év elejétől lett hatályos, második része majd 2018-ban lép életbe.

A szellőző gépek többsége a nap kétharmad részében, egyes esetekben a nap 24 órájában üzemben vannak, éppen ezért érthető és ésszerű, hogy energiafogyasztásuk csökkentésével jelentős megtakarítás érhető el. A szóban forgó termékek villamosenergia-fogyasztása az Unióban 2010-es becslések szerint 77,6 TWh volt. Ugyanakkor ezen termékek 2570 PJ helyiségfűtési energiát takarítottak meg. A fentieket összesítve – a villamos energiára 2,5 értékű primerenergia-átalakítási tényezőt alkalmazva – a 2010-es energiamérleg 1872 PJ éves primerenergia-megtakarítást mutat. Az összesített megtakarítás különleges intézkedések bevezetése nélkül is 2025-re előre láthatólag 2829 PJ-ra növekszik. Viszont különleges intézkedésekkel, mint amilyenek az ökodirektívák, további megtakarítás érhető el.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ErP