Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnikaSzakmapolitika

Idén a légkezelőket is utolérte az ErP

2016/3. lapszám | Lantos Tivadar |  1167 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Idén a légkezelőket is utolérte az ErP

Tovább dübörög az ErP, ez alkalommal megnézzük, hogy az ökodizájn irányelvek fényében mi változott a légtechnikában 2016. január 1-jével.

Jelentős energiamegtakarításra számítanak

Az Európai Bizottság 1253/2014 EU rendelete szabályozza a légtechnikai berendezésekre vonatkozó ökodizájn irányelveket. Sok más rendelkezés korábban érvénybelépett már, gondoljunk csak az energiatakarékos fényforrásokra vagy a szivattyúkra. A szellőzőgépek esetén a direktíva első része ez év elejétől lett hatályos, második része majd 2018-ban lép életbe.

A szellőző gépek többsége a nap kétharmad részében, egyes esetekben a nap 24 órájában üzemben vannak, éppen ezért érthető és ésszerű, hogy energiafogyasztásuk csökkentésével jelentős megtakarítás érhető el. A szóban forgó termékek villamosenergia-fogyasztása az Unióban 2010-es becslések szerint 77,6 TWh volt. Ugyanakkor ezen termékek 2570 PJ helyiségfűtési energiát takarítottak meg. A fentieket összesítve – a villamos energiára 2,5 értékű primerenergia-átalakítási tényezőt alkalmazva – a 2010-es energiamérleg 1872 PJ éves primerenergia-megtakarítást mutat. Az összesített megtakarítás különleges intézkedések bevezetése nélkül is 2025-re előre láthatólag 2829 PJ-ra növekszik. Viszont különleges intézkedésekkel, mint amilyenek az ökodirektívák, további megtakarítás érhető el.

A cikk még 8 552 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ErP