Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Folyadék-hűtőtornyok

2016/3. lapszám | Csizmazia Gábor |  1020 |

Folyadék-hűtőtornyok

Hűtőberendezéseinknél a kompresszorból kilépő, forró, gőzállapotú hűtőközeget cseppfolyósítani kell azért, hogy a hűtőkörfolyamat működni tudjon. A kondenzációhoz igénybe vehetünk lég- vagy vízhűtéses kondenzátorokat. Jelen cikkben a vízhűtéses kondenzátorokkal, illetve a hozzájuk tartozó hűtőtornyokkal kívánok foglalkozni.

A vizes kondenzátorok lehetnek koaxiális (cső a csőben) lemezes hőcserélős, illetve csőköteges kialakításúak. Kisteljesítményű berendezéseknél hálózati vízzel oldjuk meg a kondenzátor működését, melyeknél egy vízautomata segítségével tudjuk állandó értéken tartani a kondenzációs nyomást és optimális értékre csökkenteni a vízfelhasználást, hiszen a kondenzátorból kilépő vizet többnyire a csatornába vezetik. A kisebb – néhány száz watt teljesítményű – berendezéseknél bevett szokás a kondenzátor-hűtővíz csatornába vezetése, hiszen ez még kezelhető költségeket jelent. A másik helyzet, amikor egyszerűen nincs rá lehetőség, hogy a berendezés léghűtéses kondenzátorát elhelyezzük a kültérbe – például egy műemléképületnél –; ilyenkor még a néhány kW teljesítményű berendezéseket is ellátjuk vizes kondenzátorral.

Kicsit jobb a helyzet, ha lehetőségünk van a kondenzátorvíz hőenergiájának hasznosítására, és például használati meleg víz készítésére használjuk fel a kondenzátorból kinyerhető energiát. Ezt a megoldást alkalmazhatjuk kicsit nagyobb berendezéseken is, de mi történik, ha nincs megfelelő HMV-elvétel? Előbb-utóbb le fog állni a berendezés, hiszen megszűnik a kondenzáció. De mit tegyünk, ha a hűtőberendezésünk több száz kW, vagy még ennél is nagyobb, és csak vízhűtéses készülék jöhet szóba? Ezeknél a berendezéseknél már említésre sem kerülhet a hálózati vízzel működő kondenzátor.

Nagyteljesítményű vízhűtéses klímaberendezéseinkhez, vízhűtéses technológiai folyadékhűtő berendezéseinkhez alkalmazunk vízvisszahűtő tornyokat, melyeknél már nem lenne gazdaságos hálózati vizet alkalmazni a kondenzációhoz. Használunk, száraz rendszerű, adiabatikus, illetve evaporatív hűtőtornyokat.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Hűtés