Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Padlófűtés nagy belmagasságú csarnokokba

2016/3. lapszám | Kiss Péter |  3673 |

Padlófűtés nagy belmagasságú csarnokokba

Az ipari csarnokok esetében legtöbbször az ipari padlófűtés nem is kerül szóba a magasabb beruházási költségek miatt. Ha a döntésben a későbbi üzemeltető is részt vesz, mindjárt változik a kép. Az üzemeltető szinte minden esetben fontosnak tartja egy energia- és költséghatékony fűtési rendszer kiépítését.

Miért? Mert az ipari, illetve kereskedelmi környezetekben a fűtésköltségek csökkentése nagyban függ a felületek és a tér hatékony kihasználtságától. Az ipari épületek belterülete nagy értékkel bír, ezért a fűtési rendszer kiválasztása nagyon jelentősen determinálja a költségeket. A hagyományos, látható fűtési – és légtechnikai – elemek rendszeres tisztítást, cserét, festést és karbantartást igényelnek, ami folyamatos karbantartási költséggel jár.

Az ipari padlófűtési rendszereknél ezek a hátrányok nem jelentkeznek. Az ipari padlófűtés nem igényel semmilyen további karbantartást, emiatt jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek, ami gyors megtérülést eredményez. Az ipari padlófűtési rendszerek jellemzően azért gazdaságosak, mivel a rendszer alacsony hőmérsékleten működtethető. Minimális a hőveszteség a hőtermelői és a hőleadói oldal között. További megtakarítást jelenthet például a talajból nyert hő, illetve gyártófolyamat közben termelt hőenergia hasznosítása. Megfelelő padlószerkezet választása még magasabb hatásfokot eredményez.

1. kép: Ipari padlófűtési osztóbekötés

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Padlófűtés