VGF&HKL szaklap

Céges autók a vállalkozók szolgálatában

2016/3. lapszám | Lantos Tivadar |  823 | |

Céges autók a vállalkozók szolgálatában

A céges kocsi ma már szinte nélkülözhetetlen a vállalkozások életében. Ami egykoron még a nagyvállalati vezérek kiváltsága volt, ma már hétköznapi munkaeszköz. Annak jártunk utána, hogy mit kell tudni a KKV-szektor résztvevőinek, és hogyan lehet spórolni a céges autózáson.

Jól tudjuk, hogy a kis és közepes vállalkozók világa (különösen) érzékeny a költségekre, éppen ezért fontos, hogy az autó a lehető legolcsóbban kerüljön a cégekhez, vállalkozókhoz. Egy új autó vásárlása nagy tőkeerőt igényel – főleg, ha személyautónál nagyobb gépjárműre van szükségük a vállalkozásoknak –, ami az éves eredményekben is meglátszódhat. Éppen ezért ezzel a lehetőséggel a legritkább esetben élnek a vállalkozók. A nagyberuházások helyett inkább a tervezhető, rendszeres, de kisebb kiadással járó, költségként elszámolható finanszírozási formák kínálhatnak jó megoldásokat. Ezen felül nem mindegy az üzemben tartás költsége sem, gondolunk itt a fogyasztási adatokra, a szervizelésre, az alkatrészcserékre, a kötelező és a casco biztosításokra. A különböző adóterhek tovább drágítják az autók havi, éves díjait, mint a súlyadó, a céges autóadó.

Foglaljuk össze röviden, milyen lehetőségeik vannak a vállalkozásoknak egy céges autó vásárlásakor, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe, illetve egy konkrét cég életében milyen költségekkel jár a céges autóflotta fenntartása, mire kell figyelni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

CégügyekJogszabályok