Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

CO a mélygarázsokban, alagutakban

2016/3. lapszám | Szita Sándor Attila |  924 |

CO a mélygarázsokban, alagutakban

Jelenleg Magyarországon nincs semmilyen jogszabály, amely a mélygarázsok, zárt parkolók, parkolóházak CO-védelmét érintené. A dr. Rudnai Péter, Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársa által szerkesztett, 2007-es „Lakás és egészség” című kiadvány ugyan ad egy viszonylag konkrét támpontot, miszerint: „Parkolóházaknál, mélygarázsoknál olyan szellőzést kell biztosítani, hogy a szén-monoxid-koncentráció a legforgalmasabb 30 percben se haladja meg a 40 mg/m3-es értéket”, ugyanakkor ez semmilyen jogszabályban vagy előírásban nem jelenik meg.

Veszélyeztetettség

Mélygarázsok esetében nem áll fenn a veszélye, hogy álmunkban ér minket a mérgezés. A legtöbb esetben maximum 15-20 percet töltünk el a garázsban az autónkba vagy abból kipakolva. Mivel ebben a környezetben a szén-monoxid-forrás egyértelműen a járó gépjárműmotor, ezért nagyon fontos, hogy ne járassuk azt feleslegesen a mélygarázsban.

Érdemes megemlíteni a következő két adatot: katalizátorral nem rendelkező benzinüzemű autók kipufogógázában tipikusan 35000 ppm koncentrációt mértek meleg motorral; illetve hidegindításkor a kipufogógázban tipikusan 70000 ppm CO-koncentrációt mértek az indítás utáni első percben, hideg környezetben.

A legfőbb veszélyforrás tehát a hidegen járó motor. A fenti elriasztó adatok figyelembevételekor azt is érdemes tudni, hogy a forrás 1997-es és amerikai, vagyis jelen hazai körülmények között korszerűbb katalizátorral felszerelt és feltehetően kisebb lökettérfogatú autókat üzemeltetünk, tehát a kibocsátott szén-monoxid mennyisége is valamivel kisebb lehet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

COSzénmonoxid