Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetHKL

CO a mélygarázsokban, alagutakban

2016/3. lapszám | Szita Sándor Attila |  2150 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

CO a mélygarázsokban, alagutakban

Jelenleg Magyarországon nincs semmilyen jogszabály, amely a mélygarázsok, zárt parkolók, parkolóházak CO-védelmét érintené. A dr. Rudnai Péter, Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársa által szerkesztett, 2007-es „Lakás és egészség” című kiadvány ugyan ad egy viszonylag konkrét támpontot, miszerint: „Parkolóházaknál, mélygarázsoknál olyan szellőzést kell biztosítani, hogy a szén-monoxid-koncentráció a legforgalmasabb 30 percben se haladja meg a 40 mg/m3-es értéket”, ugyanakkor ez semmilyen jogszabályban vagy előírásban nem jelenik meg.

Veszélyeztetettség

Mélygarázsok esetében nem áll fenn a veszélye, hogy álmunkban ér minket a mérgezés. A legtöbb esetben maximum 15-20 percet töltünk el a garázsban az autónkba vagy abból kipakolva. Mivel ebben a környezetben a szén-monoxid-forrás egyértelműen a járó gépjárműmotor, ezért nagyon fontos, hogy ne járassuk azt feleslegesen a mélygarázsban.

Érdemes megemlíteni a következő két adatot: katalizátorral nem rendelkező benzinüzemű autók kipufogógázában tipikusan 35000 ppm koncentrációt mértek meleg motorral; illetve hidegindításkor a kipufogógázban tipikusan 70000 ppm CO-koncentrációt mértek az indítás utáni első percben, hideg környezetben.

A legfőbb veszélyforrás tehát a hidegen járó motor. A fenti elriasztó adatok figyelembevételekor azt is érdemes tudni, hogy a forrás 1997-es és amerikai, vagyis jelen hazai körülmények között korszerűbb katalizátorral felszerelt és feltehetően kisebb lökettérfogatú autókat üzemeltetünk, tehát a kibocsátott szén-monoxid mennyisége is valamivel kisebb lehet.

A cikk még 9 962 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

COSzénmonoxid