Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaSzakmakörnyezet

Fából vaskarika

Valóban építési termék a kondenzvíz-semlegesítő egység?

2024/1-2. lapszám | Fördős Norbert |  260 |

Fából vaskarika

Az alcímben feltett kérdésre a rövid válasz: nem! Ennek ellenére a gyakorlatban számos esetben ekként kezelik a kondenzációs gázkészülékeknek ezt az opcionális tartozékát. Jelen cikk azért ezt az elemet veszi górcső alá, mert talán ez a termék szemlélteti a legjobban a manapság is előforduló anomáliákat.

Bevezetőként azt kell tisztázni, pontosan mit is takar az építési termék definíciója. Egyszerű internetes kereséssel ezt bárki megtalálhatja. Az építési termék bármely olyan termék vagy készlet, amelyet azért állítottak elő és hoztak forgalomba, hogy azt építményekbe, vagy építmények részeibe állandó jelleggel beépítsék, és amelynek teljesítménye befolyásolja az építménynek az építményekkel kapcsolatos alapvető követelmények tekintetében nyújtott teljesítményét (lásd: 305/2011/EU rend. I. fejezet 2. cikk 1. pont; 275/2013. (VII. 16.) Korm. rend. 2. § 7. pont). Egyszerűbben megfogalmazva az építési termék besorolása alá az építőanyagok (tégla, gerenda stb.), nem pedig a fűtési célt szolgáló gázüzemű tüzelőberendezések, valamint azok opcionális kiegészítői tartoznak. Sajnos ezt a tényt több „szakmagyakorló” figyelmen kívül hagyja, ahogy azt is, hogy az úgynevezett teljesítménynyilatkozat az építési termékekhez szükséges kizárólag. Ennek fogalmát is nagyon pontosan definiálja a vonatkozó jogszabály: a teljesítménynyilatkozat az építési termék gyártója által kiállított olyan dokumentum, amely az építési termék teljesítményét a termékre vonatkozó műszaki előírásnak megfelelően, hitelesen igazolja (lásd: 275/2013. (VII. 16.) Korm. rend. 2. § 15. pont). Röviden ezt az igazolást is csak az épület részeként (abba állandó jelleggel beépített) elemekre kell az építési termék gyártójának kiállítania. Ezzel megint oda jutunk vissza, hogy az adott épületbe telepítendő gázfűtéses rendszerek opcionális tartozékaira nem kérhető teljesítménynyilatkozat (pl. a szükséges „műbizonylat” kapcsán).

A cikk még 6 345 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

fűtési rendszerjogszabályok