Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2024. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gáz

Szilágyi László |  229
2 5 (2)

Bár a gáz alapvetően egy halmazállapot, átvitt jelentésében akkor is használjuk, ha gáz van, utalva arra, hogy ahol gázszivárgás van, ott nagy baj lehet. Jobb esetben is hívni kell a gázszerelőt vagy (klímaszerelőt), hogy azt elhárítsa. Az már sokkal szakmaibb kérdés, hogy milyen is pontosan a szóban forgó gáz, és mire használjuk.

A jégbe zárt technológia

Tóth Gergő Jordán Bokor András |  1181
7 5 (6)

Korunk technológiai fejlődése során egyre gyakrabban találkozunk olyan kihívásokkal, amelyek a hűtés és fűtés terén alkalmazott hőszivattyúk működését érintik. Cikkünk mai témája egy ilyen váratlan probléma, a kondenzátorok részleges lefagyása és az ebből eredő szétfagyott csövek köré fonódik. Ezen hibák összefonódása nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát veszélyezteti, hanem komoly anyagi károkat is okozhat. Ismerjük meg, hogyan vezethet egy egyszerűnek tűnő fagyás a rendszer teljes összeomlásához, és milyen tanulságokat vonhatunk le a tervezési és karbantartási folyamatokból, hogy elkerüljük a hasonló hibákat a jövőben.

Fából vaskarika

Valóban építési termék a kondenzvíz-semlegesítő egység?

Fördős Norbert |  428
2 5 (1)

Az alcímben feltett kérdésre a rövid válasz: nem! Ennek ellenére a gyakorlatban számos esetben ekként kezelik a kondenzációs gázkészülékeknek ezt az opcionális tartozékát. Jelen cikk azért ezt az elemet veszi górcső alá, mert talán ez a termék szemlélteti a legjobban a manapság is előforduló anomáliákat.

Fűtés és hűtés speciális helyszíneken

Guba Roland |  271
1 1 5 (1)

A lakás- vagy irodacélú épületek, de akár a közintézmények fűtési és hűtési hőleadó rendszereivel sokat foglalkozik a szaksajtó. Holott ezekre egyéb létesítményekben is szükség lehet. Például az állattenyésztésben és a növénytermesztésben, továbbá nagy területű épületekben, például raktárakban és ipari csarnokokban. A most következő cikkben ilyen rendszerek működését és felépítését fogjuk taglalni.

Vízteres hődob működése

Gál Zoltán |  319
2 5 (2)

Hogyan „turbózhatunk föl” egy sima légfűtéses kandallót, és szüntethetjük meg a legnagyobb hátrányát, hogy tudniillik nem tudunk vele használati meleg vizet készíteni, és a központi fűtésre sem köthetjük rá? Erre szolgál egy új találmány, amely az égési gázok hulladékhőjét használja fel vízmelegítésre.

CONSTRUMA

A hely, ahol a tervek életre kelnek

Támogatott cikk |  140
1

A 42. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 12. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás 2024-ben április 10–14. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Kandallósodó kályhák, kályhásodó kandallók

Zsófi János |  155
1 5 (1)

Jelentősen szigorodtak az elmúlt években a tüzelőberendezések üzemeltetésére vonatkozó előírások. Cél a minél tisztább, a lehető legkevesebb kibocsátással járó működés, emellett persze az energiatakarékosság is előtérbe került. Ezen változások nyomán megváltoztak a kályháink, kandallóink is, emellett pedig a fogyasztói elvárások, komfortigények alakulása is hatott a tüzelőberendezések felépítésére.

Vákuumos vagy gravitációs?

Esővíz-elvezetési rendszerek összehasonlítása

Simon-Hammer Mária |  161
3 5 (2)

Minden épület tervezésének szerves része a tetőn összegyűlő csapadékvíz elvezetése. A tervezés során a gépész- és építész tervező feladata összehangolni, hogy az építészeti megoldások a megfelelő gépészeti rendszerekkel együtt folyamatos és biztonságos üzemet tudjanak biztosítani. Az esővízelvezető-rendszer megtervezésénél, kialakításánál fontos a tetőszerkezet teherbírása és annak kialakítási lehetőségei, valamint meghatározó a belső terek kihasználhatósága.

Vizeink védelmében

Lakóingatlanok hőellátását szolgáló földhőszivattyú-, földhőszonda-telepítés szempontjai a felszín alatti víz és földtani közeg védelmére

Csiszár Endre |  148
1 5 (1)

Lakóingatlanok hőenergiaigényének biztosítását szolgáló földhőszivattyú- és földhőszonda-telepítés kapcsán az alábbi, a felszín alatti víz és földtani közeg védelmi szempontból fontos szempontokra szeretném felhívni az olvasók, különös tekintettel az ilyen rendszereket építtetők, telepítők, műszaki szempontból ellenőrzők, átvevők és üzemeltetők figyelmét.

A szakemberek nem tiltanák a gázfűtést!

Erdősi Csaba |  163
2 5 (2)

Körbefutott a hír a magyar sajtóban, hogy az EU-ban „betiltanák a gázfűtést”. Ez ebben a formában persze nem egészen igaz, de nem is teljesen valótlan. Online kiadásunk olvasóit a témában szavazásra kértük, amelynek egyértelmű lett a végeredménye. Ezt ismertetjük most, továbbá egy olyan szempontot, amellyel szakember kommentelőnk gazdagította a diskurzust.

Csapok, szelepek, tolózárak

Dr. Chappon Miklós |  223

Mondanom sem kell, hogy az Épületgépészeti Múzeum kincsei között a címben szereplő valamennyi tárgy megtalálható. Az is nagyon valószínű, hogy az olvasóink túlnyomó többsége pontosan ismeri mindegyiket, azonban a fiatalabbak kedvéért talán mégsem felesleges a különbségek bemutatása. Úgy gondolom, ez annál is inkább fontos lehet, hiszen a hétköznapi szóhasználatban is hiba van. A legtöbb ember mosdó-, vagy kádcsapról beszél, miközben ezek többsége szelep, és csak a legutóbbi időkben használunk csapokat. Vizsgáljuk meg ezután, mi is a különbség.

Viszlát, TNM!

Elkészült az új épületenergetikai szabályozás alkalmazásának segédlete

Erdősi Csaba |  286
1 5 (1)

Mint az közismert, az épületenergetikai rendeleteket illetően lényegi változásokra került sor. A változás jelentősen érinti a számítási módszert, a követelményeket és a tanúsítást egyaránt. Az új számítási módszer jelölésrendszerében és bizonyos mértékig logikájában is eltér a megszokott TNM rendelet módszertanától. Nemrégiben elkészült egy szakmai feldolgozása az épületenergetikai rendeletnek, közel 550 oldalon, Alkalmazott Épületenergetika címmel. A segédlet elsősorban a már gyakorlott, TÉ jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlóknak segít az új módszer elsajátításában.

Gépésztotónk nyertesei

Partnereink révén több mint 1,2 millió forintnyi ajándékot sorsoltunk ki

Támogatott cikk |  272
1 5 (1)

Akárcsak 2022-ben, a VGF&HKL tavaly is játszani hívta az épületgépészeket! Karácsonyi nyereményjátékunkban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kellett feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést. Támogatóink jóvoltából több mint 1,2 millió forint összértékben tudtunk ajándékokat kisorsolni a megfejtőink között.

Barkácseszköz, karbantartás, ahova folyik, így fért el, légcsatorna

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  286
2 4.5 (2)

A gondos karbantartás hiánya, multifunkciós barkácseszköz, ráért a kolléga, folyik, ahova folyik, évek óta tárva-nyitva, klíma beltérije, így fért el. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Középkategóriás, programozható, wifis termosztátok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  172

Öt gyártó, a Quantrax, a Vaillant Saunier Duval, a Siemens, a Danfoss és a Wavin termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Gree, Daikin, Biokopri, REHAU, tűzifa, gáz, kéményseprés, felmérés

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  140
1 5 (1)

Béreljen Gree hőszivattyús folyadékhűtőt! Daikin-ajándék az iskolának, új Thermex Comfort IF 50/80/100 Wi-Fi, Rauclimate: bővült a típusválaszték. Az áramtermelés miatt lenne ilyen drága a tűzifa? Továbbra is spórol a gázzal a magyar lakosság, tovább bővült a katasztrófavédelem területe, felmérik, hogy hány hőszivattyú üzemel Magyarországon.

Újabb pár szó a propánról

Csizmazia Gábor |  321
4 5 (3)

Az elmúlt években a világ egyre nagyobb gondot fordít a környezetvédelemre, aminek következtében a különböző iparágakban egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntartható és környezetbarát gyakorlatokra. Különösen a hűtőiparban voltak jelentős változások a karbonlábnyom csökkentése és a szintetikus hűtőközegek globális felmelegedésre gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében. Az R290 hűtőközeg ígéretes alternatívaként jelent meg, amely kiváló termodinamikai tulajdonságokkal büszkélkedhet, miközben környezetbarát. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az R290 hűtőközeg legfontosabb jellemzőit és összetételét, és megvilágítjuk annak fontosságát a fenntartható, környezetbarát hűtés elérésében.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Néhány szempont és gondolat az F-gáz-rendelet módosításával kapcsolatban

Szalai Gabriella Mészáros Fanni |  682
1 5 (1)

Az F-gáz-rendelet (517/2014/EU) módosítása során megszületett politikai alku (2023. október 19.) óta számos olyan prezentációt és szakcikket láthattunk, olvashattunk, melyek a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzik, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk.

Háztartási méretű, R290 közeggel töltött, monoblokkos hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  244
3 1 5 (3)

Táblázatunkban nyolc gyártó, a CTC, az SPRSUN, a Weishaupt, a MAXA, a Panasonic, a Samsung, a Terralux és a Vaillant készülékét hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A hőszivattyú kiválasztásának szempontjai

Sárközi Viktor |  318
3 5 (2)

Az energiaválság, és a széndioxid-kibocsájtás csökkentésének az előtérbe helyezése hozta magával a hőszivattyúk értékesítésének a jelentős növekedését. Több fórum is létrejött a facebookon, amely a kiválasztással, beépítéssel, üzemeltetéssel kapcsolatos problémákra keresi a választ. Az elmúlt évben több mint 150 db hőszivattyú eladása után az alábbi kiválasztási, beépítési, és üzemeltetési problémákat tapasztaltuk. A cikkel ezek elkerüléséhez szeretnék segítséget nyújtani.