Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

A jégbe zárt technológia

2024/1-2. lapszám | Tóth Gergő Jordán Bokor András |  1014 |

A jégbe zárt technológia

Korunk technológiai fejlődése során egyre gyakrabban találkozunk olyan kihívásokkal, amelyek a hűtés és fűtés terén alkalmazott hőszivattyúk működését érintik. Cikkünk mai témája egy ilyen váratlan probléma, a kondenzátorok részleges lefagyása és az ebből eredő szétfagyott csövek köré fonódik. Ezen hibák összefonódása nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát veszélyezteti, hanem komoly anyagi károkat is okozhat. Ismerjük meg, hogyan vezethet egy egyszerűnek tűnő fagyás a rendszer teljes összeomlásához, és milyen tanulságokat vonhatunk le a tervezési és karbantartási folyamatokból, hogy elkerüljük a hasonló hibákat a jövőben.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Egy beruházó társasháza az újonnan beépített hőszivattyúrendszerrel kapcsolatban súlyos problémákkal szembesült. Mindössze másfél hónappal a novemberi beüzemelést követően az egyik hőszivattyús berendezés meghibásodott. Az üzemeltető elmondása szerint a hőszivattyúk többször is leálltak az automatikus hibaérzékelés miatt, majd 1-2 másodpercen belül újraindultak – mielőtt véglegesen is leálltak volna. Az eset kivizsgálását és a hőszivattyúk ellenőrzését kérte a beruházó, beleértve azok megfelelőségét, esetleges rejtett hibáit, és annak kiderítését, hogy a meghibásodást garanciális, üzemeltetési vagy kivitelezési probléma okozta. A cikkünkben részletesen vizsgáljuk meg ezt a fűtési és hűtési rendszert érintő kritikus incidenst, és próbálunk fényt deríteni a hőszivattyúk váratlan problémáinak okaira és megoldásaira.

A cikk még 17 521 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor Andráshőszivattyútanulságos